HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaügyi vita az Európai Parlamentben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EP
2010 Március 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Európai Roma Stratégia jövőjéről, valamint az áprilisban - Córdobában, a spanyol EU-elnökség szervezésében - tartandó második Európai Roma Csúcstalálkozó napirendjéről tartott vitát kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).


Hirdetmény

Diego López Garrido spanyol EU-ügyi államtitkár úgy vélekedett, hogy - megfelelő, integrált megközelítéssel - az uniós strukturális alapok jelentős mértékben hozzájárulhatnak a romák társadalmi befogadásához. A jelenlegi operatív programokat azonban mindenképpen módosítani kell a 2014-től kezdődő tervezési időszakban. Hangsúlyozta, hogy az európai és regionális szintű roma érdekképviseleti szerveket egyaránt be kell vonni a folyamatba.

Viviane Reding emberi jogi biztos az Európai Bizottság képviseletében arról beszélt, hogy bár az európai közösség számos eredményt ért el - így elfogadta a romák társadalmi befogadásának közös alapelveiről szóló nyilatkozatot, illetve útnak indította az Európai Roma Platformot -, rengeteg még a tennivaló. Közölte, hogy az Európai Bizottság a következő hetekben közleményt bocsát ki a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos eddigi tevékenység tanulságairól.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő - az európai néppárti képviselőcsoport nevében, az EP egyetlen roma tagjaként - hozzászólásában sürgette, hogy az Európai Unió a nem kötelező erejű jogi eszközökön túllépve, szilárd normatív alapon álló közösségi stratégiát alakítson ki a romák társadalmi befogadása érdekében. Szerinte a hátrányos megkülönböztetés elleni nemzetközi és nemzeti jogszabályok hatékonyabb alkalmazása mellett a romák társadalmi befogadásának gazdasági szempontjaira is megfelelő hangsúlyt kell helyezni, hiszen a romák munkaerőpiaci és oktatási integrációja a tagállamok egyik elsődleges gazdasági érdeke is.

A roma ügy nem Közép- és Kelet-Európa problémája, hanem egész Európáé - hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga szocialista EP-képviselő. Szükségesnek mondta, hogy készüljenek hiteles adatokkal alátámasztott felmérések arról, miként járultak hozzá a közösségi támogatások a roma közösségek helyzetének javításához. Ugyancsak elengedhetetlennek nevezte, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre Európa legnagyobb és legkiszolgáltatottabb kisebbségéről, hangsúlyozva, hogy az adatgyűjtés nem sértheti a magánélethez való jogot, az emberi jogokat. Göncz Kinga szerint problémás, hogy az egyes európai országok között érvényben lévő visszafogadási egyezmények nyomán romák tömegeit toloncolják ki, kényszerítik hazatérésre.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérte

  • Köszönettel a megindító olvasói segítségért – Látogatás Horváth Gyula költőnél

  • Két év felfüggesztett a házfelügyelőt zsaroló volt fideszes önkormányzati képviselőnekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt