HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fico bentlakásos iskolákkal oldaná meg a roma problémát

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, fico
2010 Március 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Bentlakásos iskolák létrehozásával oldaná meg a roma problémát Szlovákiában Robert Fico miniszterelnök.


Hirdetmény

"Nem látok más megoldást, mint bentlakásos iskolákat létesíteni a roma gyerekek számára. Ezt várják el tőlünk az érintett települések polgármesterei is" - jelentette ki a kormányfő azt követően, hogy hétfőn "ellenőrző napot" tartott Dusan Caplovic, kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában.

"Sokkal határozottabb hozzáállást várnak tőlünk" - szögezte le a kormányfő. "A kezüket megkötő elvi nyilatkozatok helyett másvalamit várnak" - tette hozzá.

Szlovákiában már több éve beszélnek arról, hogy bentlakásos iskolákat hoznak létre a roma gyerekek számára, de a vélemények nagyon megoszlanak, s eddig semmiféle gyakorlati lépés nem történt. Az Amnesty International (AI) és más jogvédő szervezetek élesen bírálják az elképzeléseket, s azt állítják: ezek a tervek nem járulnak hozzá a probléma megoldásához, mert a program csak a roma gyerekek kisebbik részét érintené. "Ráadásul tovább mélyülne a roma gyerekek elkülönülése az oktatási rendszerben, ami szerintünk sértené emberi jogaikat" - mondta Branislav Tichy, az AI szlovákiai vezetője korábban a SITA hírügynökségnek.

Fico jelezte: számol a kritikával, s előzetes párbeszédet kíván folytatni az Európai Unióval. Figyelembe kívánja venni a probléma szakértőinek a véleményét is. "Ez a feladat a következő négy évre szól" - húzta alá a miniszterelnök.

Dusan Caplovic újságíróknak elmondta: néhány önkormányzat már konkrét terveket is beterjesztett. A miniszterelnök-helyettes szerint a bentlakásos iskolák tervét a roma gyerekek szüleinek is jóvá kellene hagyniuk.

"Senkire se akarunk rákényszeríteni semmit, de végre próbáljuk már ki a gyakorlatban is. Azzal, hogy továbbra is pénzt öntünk a különböző roma telepeken megvalósítandó projektekbe, nem oldjuk meg a problémát" - vélekedett Caplovic.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint csak néhány tízezer roma van. A valóságban számukat mintegy 450 ezerre becsülik. Jelentős részük a népszámláláskor hol szlováknak, hol magyarnak vallja magát.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

  • Rafael Gyula: a baloldali pártok mondják fel a Jobbikkal való együttműködésüket!

  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt