2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ellehetetleníti a győri iskolát a civil szervezet?
2010. 03. 03. 00:00

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője szerint az általuk indított jogi eljárások arra késztetik az önkormányzatokat, hogy a szegregációt megszüntessék.

Az iskolában szeptembertől már nem indul első évfolyam, mert a törvényben engedélyezett 70 százalékot meghaladná a halmozottan hátrányos helyzetű diákok száma. A iskolaigazgató úgy véli: az első évfolyam szeptemberi megszüntetése az első lépcsőfoka lehet a jó tanulmányi eredményeket elérő intézmény leépülésének. Plusz teher, hogy az alapítvány két és fél éve szegregáció miatt támadja a Kossuth-iskolát - mondta el a hírTV-nek Németh Zoltán.

A fenntartó szerint felháborító, hogy miközben a kormány idén 800 millió forint normatív támogatást vont el a győri oktatástól, és az önkormányzat erőn felül arra törekszik, hogy ne kelljen intézményt bezárnia, egy civil szervezet mégis az ellehetetlenülés szélére sodor egy iskolát. "Valaki idejön, ki tudja, milyen közpénzek támogatják, és azon dolgozik - immáron több mint egy éve -, hogy ezt az iskolát megszüntesse" - fogalmazott Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője szerint az általuk indított jogi eljárások arra késztetik az önkormányzatokat, hogy a szegregációt megszüntessék, a roma gyerekeket pedig integrálják más iskolai közösségekbe. Mohácsi Erzsébet úgy véli: az ellenkezés addig fog tartani az önkormányzatok részéről, amíg nem tapasztalják a fenyegetettség veszélyét. Példaként említette Kaposvárt, ahol azt hangoztatják, hogy ha ítélet fogja kötelezi őket, akkor sem zárják be az iskolát. Mohácsi azt reméli, hogy a bírósági döntések hatására Kaposváron és Győrben is megváltozik ez az álláspont.

A roma családok azt mondják: ha az iskola megszűnik, a gyerekek távolabbi intézményekbe járatása nagyobb kiadással jár, amelynek a költségeit sokan nem tudnák vállalni.