HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ellehetetleníti a győri iskolát a civil szervezet?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi, győr
2010 Március 03    Forrás: hírTV


Ez a cikk archív

Bezárhat a jobbára a cigány tanulók oktatásával foglalkozó Kossuth Lajos Általános Iskola, ha az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány nem áll el a pertől. A Mohácsi Erzsébet vezette szervezet szegregációval vádolja az intézményt.


Hirdetmény

Az iskolában szeptembertől már nem indul első évfolyam, mert a törvényben engedélyezett 70 százalékot meghaladná a halmozottan hátrányos helyzetű diákok száma. A iskolaigazgató úgy véli: az első évfolyam szeptemberi megszüntetése az első lépcsőfoka lehet a jó tanulmányi eredményeket elérő intézmény leépülésének. Plusz teher, hogy az alapítvány két és fél éve szegregáció miatt támadja a Kossuth-iskolát - mondta el a hírTV-nek Németh Zoltán.

A fenntartó szerint felháborító, hogy miközben a kormány idén 800 millió forint normatív támogatást vont el a győri oktatástól, és az önkormányzat erőn felül arra törekszik, hogy ne kelljen intézményt bezárnia, egy civil szervezet mégis az ellehetetlenülés szélére sodor egy iskolát. "Valaki idejön, ki tudja, milyen közpénzek támogatják, és azon dolgozik - immáron több mint egy éve -, hogy ezt az iskolát megszüntesse" - fogalmazott Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője szerint az általuk indított jogi eljárások arra késztetik az önkormányzatokat, hogy a szegregációt megszüntessék, a roma gyerekeket pedig integrálják más iskolai közösségekbe. Mohácsi Erzsébet úgy véli: az ellenkezés addig fog tartani az önkormányzatok részéről, amíg nem tapasztalják a fenyegetettség veszélyét. Példaként említette Kaposvárt, ahol azt hangoztatják, hogy ha ítélet fogja kötelezi őket, akkor sem zárják be az iskolát. Mohácsi azt reméli, hogy a bírósági döntések hatására Kaposváron és Győrben is megváltozik ez az álláspont.

A roma családok azt mondják: ha az iskola megszűnik, a gyerekek távolabbi intézményekbe járatása nagyobb kiadással jár, amelynek a költségeit sokan nem tudnák vállalni.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt