2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romákról rendeztek konferenciát Rómában
2010. 03. 03. 00:00

A konferencián emlékeztettek, hogy '65-ben VI. Pál látogatott el először egy olasz romatáborba, '97-ben lett boldog Ceferino Gimenez Malla cigányvértanú.

A cigányművészek abban az ókeresztény templomban léptek fel, ahol karácsonykor XVI. Benedek Róma szegényeivel ebédelt. Az együttest és a magyar cigány labdarúgó válogatottat is a szerdai audiencián fogadta a pápa. "Négy hónap alatt másodszor jártunk itt" - emlékeztetett a zenekar novemberi vatikáni fellépésére az együttest igazgató Gerendási István.

"Ezek a zenészek nem is cigányok!" - mondták a Szent Péter téren megkérdezett olaszok, azokra a nomád romákra mutogatva, akik a bazilika oldalában kéregettek.

"Új európai lelkiismeret kell, ne hagyjuk őket magukra!" - hangoztatta az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke, Antonio Maria Veglio az európai cigányság társadalmi integrációjáról rendezett konferencián. "Azért tegyünk, hogy ezeknek az embereknek az élete is emberi legyen. Sajnos, a velük szembeni előítéletek annyira mély gyökeret vetettek, hogy megakadályozzák a befogadásukat."

Hiába a cigányok mellett álló számos európai szervezet, csökkentek emberi jogaik: ivóvíz, otthon, egészség, oktatás Franciaországban és Keletebbre is probléma. De nem mutogathatunk egy országra sem, egész Európában súlyos a helyzet - tette hozzá a tanács főtitkára, Agostino Marchetto, aki szerint a romákkal szembeni diszkriminációt a másságtól való félelem okozza.

Az európai püspöki konferenciák cigánypasztorációs felelőseinek felszólalásai a plébániák központi közvetítő szerepét hangsúlyozták a cigánylakosság beilleszkedésében. Dr. Székely János, Esztergom-Budapest segédpüspöke lapunknak elmondta, hogy bemutatta a lovári nyelvre lefordított Bibliát. A fórumon beszámolt a cigányzenével celebrált misékről, s megemlítette, hogy Európában Magyarországon van a legtöbb felsőfokú végzettségű cigány.

A konferencián emlékeztettek, hogy '65-ben VI. Pál látogatott el először egy olasz romatáborba, '97-ben lett boldog Ceferino Gimenez Malla cigányvértanú.

A Vatikán meghívására érkezett Rómába az integráció jelképének tartott Rajkó Zenekar és a cigányválogatott, amely szerda délután a Svájci Gárdisták csapatával mérte össze erejét; igaz, a testőrök között papok is játszottak. A borús időben a magyar cigány-vatikáni válogatott barátságos mérkőzés eredménye 23:3 lett.