HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

The Times: középkori körülmények, gettósítás Szlovákiában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, ostrovány
2010 Február 19    Forrás: MNO


Ez a cikk archív

A The Times csütörtöki számának külpolitikai rovata egy fél oldalon két cikket is közöl a közép-európai romák helyzetéről Adam Lebor budapesti tudósítótól. A képekkel és Szlovákia térképével illusztrált tudósítás az Ostroványban a roma gettó elkerítésére felépített falról szól, melyben kiemelik a közpénzből épített kétméteres szürke fal kirekesztő jellegét és a romáknak a társadalomban betöltött rendkívül nehéz helyzetét.


Hirdetmény

Az ostroványi roma gettó legszilárdabb építménye a fal, melyet 13 ezer eurós költséggel közakadásból húztak fel annak érdekében, hogy elválasszák a jelenleg középkori körülmények között élőket a jobb életszínvonallal rendelkező nem roma lakosságtól.

A 150 méteres falat - mely felháborodást keltett a roma és polgárjogi aktivisták körében - szürke betontéglából több mint két méter magasra építették. Szlovákiában, mint ahogy az ország kelet-európai szomszédainál is, a romák a társadalom peremén élnek. Rövidebb a várható élettartamuk, nagyobb valószínűséggel munkanélküliek, és magasabb a gyermekágyi halálozási mutató. A roma gyerekeket nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják valamilyen mentális fogyatékossággal, melynek következtében speciális iskolákba kerülnek.

Körülbelül 350 ezer roma él Szlovákiában, körülbelül az összlakosság 7 százaléka, de Ostroványban például a lakosság kétharmada roma.

Az ostroványi önkormányzat szerint a fal felépítése elkerülhetetlen volt annak érdekében, hogy a roma gettóval szomszédos telkek tulajdonosait megvédjék, akik az állandó gyümölcslopásra panaszkodtak.

A tudósítást kísérő kommentárban Lebor hangsúlyozza, szégyen, hogy a kommunizmus bukása után húsz évvel sincs egyetlen kormány a régióban, mely komolyabb erőfeszítéseket tett volna az egyre lejjebb süllyedő roma társadalom megsegítésére. Magyarországon rasszista gyilkosokat tartóztattak le, Kassán rendőrök kínoztak roma gyerekeket, Csíkszeredán a szennyvíztelep mögé telepítették át a roma családokat. Olaszliszkán egy magyar férfi meglincselése megágyazott a szélsőjobb "cigányterror" propagandájának, és bekövetkezhet egy olyan szociális robbanás, melynek még az Egyesült Királyság is megfizetheti az árát - írja Lebor.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt