HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ringből a lágerbe

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Johann, Trollmann
2010 Február 13    Forrás: 168ora.hu


Ez a cikk archív

Hat esztendeje utca viseli Hannoverben Johann Trollmann nevét. A nácikorszak elején félnehézsúlyban német bajnoki címet szerző "sinto-deutsch" ökölvívó egy évtizeddel később, sok százezer cigány sorstársához hasonlóan koncentrációs táborban pusztult el. MOGYORÓSI GÉZA jelenti Berlinből.


Hirdetmény

Adolf Hitler épp csak pár hónapja volt kancellár, amikor új német bokszbajnokot avattak félnehézsúlyban. A "Gipsy" becenevű, 26 esztendős Johann Trollmann a Führer druszáját, Adolf Wittet ütötte ki. Több szempontból is csodálatos volt ez a diadal. Egyrészt a dús hajú cigány ökölvívónak Erich Seelig személyében zsidó származású edzője volt. Másrészt a korabeli szemtanúk Dávid és Góliát küzdelmeként emlegették az 1933. júniusi bokszcsatát. Harmadrészt: a 71 kilós versenysúlyú "Dávid" összesen 62 hivatalos összecsapásából csupán harmincszor került ki győztesen, igaz, majd egy tucat alkalommal padlóra küldte riválisát.

A jó mozgású, fürge, szokatlan stílusú Johann Trollmann nem sokáig örvendhetett a német bajnoki címnek: az elbarnult-elbarmult germán bokszszövetség 8 nap múltán elvette tőle a titulust, mondván, hogy "Gipsy" viselkedése "nyomorult" volt a meccs után. Náci zsargonban: Trollmann örömkönnyei árjához méltatlan gyengeséget mutattak...

Elméletileg még kapott egy esélyt a Németországban villámgyorsan népszerűvé lett cigány sportember: beszőkítve, testét fehér púderral "Michael Jackson-osítva" szállt ringbe Gustav Eder ellen, és öt menetben vesztett. De az ökölvívás szerelmesei érezték, látták, hogy kedvencük már nem az - nem lehet az! -, aki volt. Nyoma sem volt a táncikálásnak, a játékosságnak. Ezt a Spree-parti K. O.-t egy évtizeddel később követte a végleges kiütés. De a koncentrációs táborba hurcolás előtt az ökölvívó még magára ölthette a Wehrmacht egyenruháját.

A Die Welt irodalmi melléklete nemrégiben ismertetve Roger Repplinger Leg dich, Zigeuner! (Terülj el, cigány!) című kötetét, ezt írta az 1907-es születésű "Gipsy" kálváriájáról: "A történet fekete iróniájához tartozik, hogy Trollmann, mielőtt a KZ-ben eltűnt volna, sok más sintihez hasonlóan német uniformisban a keleti és nyugati fronton szolgálhatott, és kitűnően megállta a helyét. De ez éppoly keveset segített neki, mint az első világháború zsidó veteránjainak." A náci "Rassenpolitik" szorításából nem volt menekvés.

Trollmannt 1942 júniusában tartóztatták le Hannoverben. Mivel a testvérei nem hagyták annyiban a dolgot, a város "cigány központjában" ("Zigeunerzentrale") még egyszer láthatták. A rokonok alig ismertek rá az egykori bokszlegendára: "Élettelenül, összeroskadva, két egyenruhástól támogatva, összevert arccal, véraláfutásokkal, hiányzó fogakkal" mutatták meg nekik Johannt.

1942 októberében Hannoverből egy Hamburg-közeli koncentrációs táborba szállították át a férfit. Karácsony és szilveszter között ott "ünnepelte" 35. születésnapját. 1943-ban a ringen kívül verték agyon.


Az unió országai közül Romániában, valamint Spanyolországban él a legtöbb sinti és roma. E két tagállamban számuk együttesen 3,5 millióra tehető. Hazánkban és Bulgáriában mintegy 800 ezerre becsülhető a számuk. Csehországban és Szlovákiában összesen mintegy félmillió sintiről és romáról szólnak a statisztikák.

Németországban hat évszázada laknak-vándorolnak cigányok. 80-120 ezer közöttire tehető (menekültek nélkül) a létszámuk. Többségük a nyugati tartományokban él.

A náci vészkorszak rasszista népirtásában Európa-szerte félmillió cigány pusztult el. Az első nemzetközi megemlékezést a fasizmus sinti és roma áldozatairól 1979 őszén tartották a bergen-belseni koncentrációs táborban.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélője

  • Gyújtsunk gyertyát néhány fejben!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt