2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhatárolódnak a szombathelyi romák Hauzer Filiptől
2009. 02. 13. 00:00

Rendkívüli testületi ülést tartott ma a Roma Önkormányzat.

Rendkívüli testületi ülést tartott ma a Roma Önkormányzat, miután tegnap nyilvánosságra került az a hangfelvétel, melyen Hauzer Filip győzköd egy roma fiatalembert, hogy az ajánlószelvényekért cserébe kétszáz forintos étkezési utalványt tud felajánlani. Hauzer tegnap lapunknak elismerte, hogy valóban gyűjt ajánlócédulát a Fidesznek, ugyanakkor ő ezt Lungodromosként, azaz a Fidesz cigány tagozatának tagjaként teszi.

A testület többi tagja azonban a sajtóból értesült Hauzer "ügyleteiről", ezért felkérték az elnököt, hogy tisztázza magát. Hauzer azonban a ma reggel tíz órára összehívott rendkívüli ülésre nem ment el. Ekkor ügyvéd jelenlétében ismét felhívták, ám ő jelezte, nem kíván az üggyel foglalkozni. Ezt követően a testület az alábbi határozatot hozta:

A tagok azonban hangsúlyozták, ők nem gyanúsítják semmivel az elnököt, és ez a nyilatkozat nem is lemondatást jelent, csupán óvni kívánják a romákat az esetleges gyanúsítgatásoktól, és kellemetlen helyzetektől. Addig pedig úgy döntöttek, hogy lecserélik az önkormányzat Óperint utcai irodájának zárját, Hauzer Filip pedig nem léphet be az irodába.


 

Nyilatkozat

Amely létrejött, 2010. év február hó 13. napján, az Önkormányzat rendkívüli ülésén, az alábbi tartalommal.
hu
A testületnek, miután tudomására jutott, hogy Hauzer Filip vonatkozásában felmerült egy esetleges büntetői felelősségre vonás megalapozó alapos gyanúja miatti feljelentés, a testület tagjai kijelentik, hogy az ügy jogerős befejezéséig Forgács Károlyt bízzák, hogy a törvényességet illetően a testület működését, annak zavartalanságát biztosítsa.

A tagok kijelentik, hogy további működésükben csakis kizárólag az Önkormányzatról szóló törvény és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekre vonatkozó törvényeknek, szabályoknak megfelelően kívánnak működni, minden pártpolitikai ideológiától mentesen.

A tagok kijelentik,minden olyan eseménytől élesen elhatárolódnak, amelyek a választások tisztaságát kérdőjelezik meg. Tekintettel arra, hogy jelen feszült politikai viszonyok között is, és ezt megelőzően is testületünk elsődleges céljának tekintette a roma kisebbség képviseletét, illetve azt, hogy ne lehessen a kisebbséget felhasználni politikai célokra, arra törekedett, hogy minden legitim párttal való kapcsolatával a roma foglalkoztatás, mind minőségre, mind számszerűségében fokozza, erre tekintettel szeretnénk minden munkánkra esetlegesen negatív hangok kiküszöbölésére.

Ezért közöljük a médiával, hogy a testület úgy döntött, hogy egyrészt kivizsgálja hatáskörében az Elnök által esetlegesen elkövetett bűncselekmény körülményeit, illetve eleget téve azon törvényi kötelezettségének, hogy jelezze a működésével kapcsolatos törvénysértéseket, a mai napon bejelentést illetve feljelentést tesz a hatóságoknál.

A tagok közösen kijelentik, hogy nem foglalnak állást Elnökük esetleges törvénysértő magatartása vonatkozásában, de remélik, hogy az ügy mindenki számára megnyugtató módon tisztázásra kerül.