2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar Nemzet: Folytatódik a romáknak szánt pénz herdálása?
2010. 02. 02. 00:00

Az átcsoportosítás miatt nem tudja majd a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) kiírni a jövő félévi ösztöndíjpályázatát.

Az átcsoportosítás miatt nem tudja majd a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) kiírni a jövő félévi ösztöndíjpályázatát. Emiatt tavaly novemberben a Macika kuratóriumi elnöke, Solymosi Imre is tiltakozott. Hiába, mert a 85 milliós summát a balliberális képviselők inkább egy budapesti székhelyű, Soros Györgyék által kegyelt alapítványnak szavazták meg, amelynek neve: Roma Education Fund, azaz Roma Oktatási Alap (ROA). A külföldi szervezet legfőbb támogatója ugyanis nemcsak a Világbank, hanem a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) is. Főtanácsadója az SZDSZ-es Szira Judit, aki hosszú ideig a Soros Alapítvány egyik programigazgatója volt.

Hogy mire költenék az Országgyűlés által nekik megszavazott 85 millió forint közpénzt? Lapunk birtokába került az a – támogatási szerződés előkészítésről szóló – levél, amelyben a Roma Oktatási Alap pénzügyi vezetője éppen erről számol be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium roma integrációs főosztályának. Nos, a juttatott milliókból többek között olyan, érdektelennek tűnő anyagok készülhetnek, mint például az „Összehasonlító tanulmány a magyarországi és a macedón Romaversitas programokról”. Két magánalapítvány összevetéséről van szó, amelynek ürügyén a REF külföldi munkatársai macedóniai kiruccanást tehetnek magyar közpénzen, teljes ellátással.

A levél azok gyanúját erősíti, akik szerint nem zárult le az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által jelzett közpénzelherdálási folyamat, amelyre a romák felzárkóztatása szolgál ürügyül. Ismert: az ÁSZ egy 2008-as jelentése szerint az 1996 óta romákra szánt 120 milliárd állami forint nagy része átláthatatlanul folyt el, elkerülvén az eredeti címzetteket.

A nemzetközi hátterű, egyébként is anyagiakban bővelkedő Roma Oktatási Alap a 85 millió forint magyar költségvetési pénzből 30 milliót kíván fordítani „9 fő külföldi alkalmazottjának adó- és járulékterheire”. További 39,610 milliót szánnának két, már folyamatban lévő, úgymond magyar projekt finanszírozására. Ezek egyike "iskolából kimaradt diákoknak szeretne piacképes szakképzést biztosítani és munkahelyhez juttatni őket”. Egy neve elhallgatását kérő roma szakember ezt úgy kommentálta: ha nincs megjelölve, milyen szakmára gondolnak, akkor bizonyára kosárfonásról és bicikliszerelésről lehet szó, ahogy azt a liberális holdudvar romaintegrációs programok lefölözésére szakosodott szervezetei kivitelezni szokták.

A ROA által támogatni kívánt másik projekt „Szeged és Hódmezővásárhely iskolai deszegregációs programját egészíti ki mentorálással”. A projektismertetések konkrétumokat nemigen tartalmaznak.

A szerkesztőségünkhöz került levélmásolatból az is kiderül, 15,39 millió forintot szán a külföldi alapítvány civil szervezetek „technikai támogatására”. Ez sokak szerint a már máshonnan jól ismert szakértői tanulmányok összeollózásának fedőneve, olyan romákkal kapcsolatos anyagoké, amelyekkel Dunát lehetne már rekeszteni – miközben a hazai cigányság egyre gyorsabban szakad le a magyar társadalomban.