2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már ősszel megnyitnák a roma kollégiumokat
2010. 01. 30. 00:00

Ludovít Galbavy romaügyi kormánybiztos a Sme napilapnak elmondta, már szeptembertől bevezetnék a zárt bentlakásos iskolákat az ötödik osztályos roma gyerekek számára.

Ludovít Galbavy romaügyi kormánybiztos a Sme napilapnak elmondta, már szeptembertől bevezetnék a zárt bentlakásos iskolákat az ötödik osztályos roma gyerekek számára. Szerinte az oktatási minisztérium szakértői tanácsában senki sem fejezte ki határozott tiltakozását a terv ellen, de heves vita folyt.

Az SNS által vezetett oktatási tárca közlése szerint jelenleg a projekt kidolgozása folyik, amint elkészül, a nyilvánosság elé tarják. Egyelőre azonban sem Dušan Éaplovié (Smer) kisebbségekért felelős kormányalelnöknek, sem pedig Galbavynak nincsenek határozott elképzelései arról, mennyi roma szülő és gyerek kapcsolódhat be a programba. Egyelőre nem ismert az sem, mennyibe kerülne a kollégiumok elindítása.

A roma szervezetek helyeslik az ötletet

Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány csak a választások előtt jött elő a javaslattal. Úgy véli, a kollégiumok csak segíthetnek a roma gyerekeknek, de szerinte nem reális, hogy még az idén megvalósuljanak. „A költségvetés nem számol ezzel, pedig biztosan több 10 millió euróról lesz szó“ - tette hozzá.

Ingrid Zigová, a jolsvai Roma Nők Klubjának képviseletében elmondta, a roma szülők biztosan üdvözölnék a gyerekeik számára létesített kollégiumokat. Ugyanígy látja ezt egy másik roma szervezet is.

A roma közösséggel foglalkozó Milana Simeéka Alapítvány képviselője, Iva Grejtáková kijelentette: „Az elmaradott közösségekben biztos segítene a gyerekeknek. Azok a szülők, akik a kollégiumok ellen vannak, tapasztalataim szerint többet törődnek gyermekeikkel.“