HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már ősszel megnyitnák a roma kollégiumokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Január 30    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

A szlovák kormány tervei szerint már idén ősztől kollégiumokat, zárt iskolákat nyitnának a 10 éves roma gyerekek számára, hogy ezáltal is segítsék a cigányság integrálódását.


Hirdetmény

Ludovít Galbavy romaügyi kormánybiztos a Sme napilapnak elmondta, már szeptembertől bevezetnék a zárt bentlakásos iskolákat az ötödik osztályos roma gyerekek számára. Szerinte az oktatási minisztérium szakértői tanácsában senki sem fejezte ki határozott tiltakozását a terv ellen, de heves vita folyt.

Az SNS által vezetett oktatási tárca közlése szerint jelenleg a projekt kidolgozása folyik, amint elkészül, a nyilvánosság elé tarják. Egyelőre azonban sem Dušan Éaplovié (Smer) kisebbségekért felelős kormányalelnöknek, sem pedig Galbavynak nincsenek határozott elképzelései arról, mennyi roma szülő és gyerek kapcsolódhat be a programba. Egyelőre nem ismert az sem, mennyibe kerülne a kollégiumok elindítása.

A roma szervezetek helyeslik az ötletet

Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány csak a választások előtt jött elő a javaslattal. Úgy véli, a kollégiumok csak segíthetnek a roma gyerekeknek, de szerinte nem reális, hogy még az idén megvalósuljanak. „A költségvetés nem számol ezzel, pedig biztosan több 10 millió euróról lesz szó“ - tette hozzá.

Ingrid Zigová, a jolsvai Roma Nők Klubjának képviseletében elmondta, a roma szülők biztosan üdvözölnék a gyerekeik számára létesített kollégiumokat. Ugyanígy látja ezt egy másik roma szervezet is.

A roma közösséggel foglalkozó Milana Simeéka Alapítvány képviselője, Iva Grejtáková kijelentette: „Az elmaradott közösségekben biztos segítene a gyerekeknek. Azok a szülők, akik a kollégiumok ellen vannak, tapasztalataim szerint többet törődnek gyermekeikkel.“
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt