2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megválasztották az európai roma fórum magyarországi képviselőit
2010. 01. 27. 00:00

A tisztújító küldöttgyűlésen Birta János mellett Budai Zoltánt és Sztojka Katalint választották meg magyarországi delegáltnak.

A strasbourgi székhelyű, másfélezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet, amelynek tevékenységében 42 ország képviselője vesz részt, 2005 decemberében alakult. Célja, hogy képviselje az Európában élő, a roma közösséghez tartozó mintegy 12 millió embert, elérje alapvető jogainak érvényesülését a gyakorlatban is, megelőzze a rasszizmust és diszkriminációt, valamint elősegítse beilleszkedésüket szülőhazájuk társadalmába.

Birta János, a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezetének (VÉROSZ) vezetője, az újonnan, négy évre megválasztott magyarországi delegáció vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: az ERTF segítségével "teljes felújítást szeretnének elérni a roma integráció vonalán", új lendületet adni a magyarországi és az európai programoknak.

Hozzátette: komplex oktatási és foglalkoztatási programok indítását, a romák lakhatási körülmények javítását és a gyermekszegénység elleni küzdelmet tekintik kiemelt feladatuknak. Megjegyezte, az általa vezetett civil szervezet, a VÉROSZ az elmúlt időszakban már elindított ehhez kapcsolódó hazai programokat, amelyek azon alapulnak, hogy a szülőkön keresztül mutatott jó példákkal segítsék a gyermekeket. Így akarják elérni, hogy ne mélyüljön a szakadék a többségi társadalom tagjai és a cigányság között.

Az ERTF magyarországi ernyőszervezeteinek néhány nappal ezelőtti gyűlésére harminc civil szervezet regisztráltatta magát. A tisztújító küldöttgyűlésen Birta János mellett Budai Zoltánt, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének (MCDSZ) képviselőjét és Sztojka Katalint, a Phralipe kalocsai szervezetének vezetőjét választották meg magyarországi delegáltnak.

A tömörülés európai szervezetei 19 országában már megtartották a tisztújító közgyűléseiket. A háromnapos tisztújító plenáris ülést február végén tartják Strasbourgban.