HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megválasztották az európai roma fórum magyarországi képviselőit

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Január 27    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Megválasztották az Európai Romák és Utazók/Traveller Fórumának (ERTF) magyarországi képviselőit; a három új delegált az európai cigányság foglakoztatási és oktatási helyzetén kíván gyökeres változást elérni.


Hirdetmény

A strasbourgi székhelyű, másfélezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet, amelynek tevékenységében 42 ország képviselője vesz részt, 2005 decemberében alakult. Célja, hogy képviselje az Európában élő, a roma közösséghez tartozó mintegy 12 millió embert, elérje alapvető jogainak érvényesülését a gyakorlatban is, megelőzze a rasszizmust és diszkriminációt, valamint elősegítse beilleszkedésüket szülőhazájuk társadalmába.

Birta János, a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezetének (VÉROSZ) vezetője, az újonnan, négy évre megválasztott magyarországi delegáció vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: az ERTF segítségével "teljes felújítást szeretnének elérni a roma integráció vonalán", új lendületet adni a magyarországi és az európai programoknak.

Hozzátette: komplex oktatási és foglalkoztatási programok indítását, a romák lakhatási körülmények javítását és a gyermekszegénység elleni küzdelmet tekintik kiemelt feladatuknak. Megjegyezte, az általa vezetett civil szervezet, a VÉROSZ az elmúlt időszakban már elindított ehhez kapcsolódó hazai programokat, amelyek azon alapulnak, hogy a szülőkön keresztül mutatott jó példákkal segítsék a gyermekeket. Így akarják elérni, hogy ne mélyüljön a szakadék a többségi társadalom tagjai és a cigányság között.

Az ERTF magyarországi ernyőszervezeteinek néhány nappal ezelőtti gyűlésére harminc civil szervezet regisztráltatta magát. A tisztújító küldöttgyűlésen Birta János mellett Budai Zoltánt, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének (MCDSZ) képviselőjét és Sztojka Katalint, a Phralipe kalocsai szervezetének vezetőjét választották meg magyarországi delegáltnak.

A tömörülés európai szervezetei 19 országában már megtartották a tisztújító közgyűléseiket. A háromnapos tisztújító plenáris ülést február végén tartják Strasbourgban.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt