2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák és a nem romák közti feszültség a legnagyobb Szlovákiában egy felmérés szerint
2010. 01. 26. 00:00

"Az etnikai feszültséget nagyobb mértékben a szlovák nemzetiségűek érzékelik, kevésbé a magyar és a roma nemzetiségűek".

A Szlovákia 2009-2010 elnevezésű felmérést, amelynek eredményét Pozsonyban ismertették kedden, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete készítette.

Kiderült az is, hogy a sajtóban a legnagyobb teret a szlovák-magyar politikai konfliktus, illetve a romák és a nem romák közti társadalmi és politikai problémák kapták.

A szlovák-magyar feszültség alapvetően politikai szintű, a nagypolitika eredménye - vélekedik Ján Buncák politológus. Megjegyezte: erre vall az a tény is, hogy ezt a problémát leginkább az észak-szlovákiai Zsolna (Zilina) lakosai érzékelik, holott ők a magyarokkal gyakorlatilag nem kerülnek napi kapcsolatba, hiszen nem ebben a régióban él a szlovákiai magyar kisebbség.

"Az etnikai feszültséget nagyobb mértékben a szlovák nemzetiségűek érzékelik, kevésbé a magyar és a roma nemzetiségűek" - fejtette ki továbbá Buncák. "Ez is azt bizonyítja, hogy politikai konfliktusról van szó" - tette hozzá.

Szerinte a fiatalabbak jobban érzékelik a feszültségeket, mint az idősebbek. "A romák egyre inkább kezdenek elégedetlenek lenni a társadalomban elfoglalt helyzetükkel" - mutatott rá a szociológus.

Komoly feszültség mutatkozik a szlovákiai társadalom felső és alsó rétege között is, míg a fiatalabb és az idősebb generációk, az alkalmazottak és a nyugdíjasok, a férfiak és a nők között gyakorlatilag nincs feszültség.

Az országos felmérést az akadémia szociológiai intézete a pozsonyi Komensky Egyetem szociológiai karával együttműködve, 2009-ben készítette egy nagyobb ívű projekt keretében.