2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

FCÖ: a legsikeresebb évet tudhatja maga mögött a fővárosi cigányság
2010. 01. 21. 00:00

Makai István, az FCÖ elnöke az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott: sikerük titka a munka, a következetesség, a csapatszellem, a tenni akarás, az újszerűség.

Makai István, az FCÖ elnöke az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott: sikerük titka a munka, a következetesség, a csapatszellem, a tenni akarás, az újszerűség. Hozzátette: nemcsak a roma szervezet, hanem az egész népcsoport életében pozitív változást tudtak elérni.

A roma vezető sikerként értékeli, hogy két évtizedes harc után létrejöhetett egy roma kulturális központ, amely véleménye szerint méltó helyen és szinten képviselheti a cigányság kultúráját és értékeit.

A kormány és a főváros tavaly tavasszal döntött arról, hogy a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt, a hajdani dekoratőriskola többemeletes épületében hozzák létre a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot. Az intézmény létrehozásához a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá, a zökkenőmentes működéshez pedig a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási minisztérium - közszolgálati szerződés keretében - "indulásként" évente 100-100 millió forint értékű szolgáltatást vásárol majd a kulturális központtól - idézte fel Makai István begin_of_the_skype_highlighting.


A Fővárosi Közgyűlés - november végi határozata alapján - az intézményt január elsejei dátummal megalapította. A roma központ befogad két további intézményt, a Népszínház utcában lévő Napházat és az Énekes utcában működő Romano Khert (Cigány Házat) is - sorolta az FCÖ elnöke.

Az új központ létrehozása ellen több roma szervezet tiltakozott, azt hangoztatva, hogy az épület alkalmatlan a feladat ellátására, és helyette országos romaközpontot szeretnének. Makai István begin_of_the_skype_highlighting ezzel kapcsolatban azt mondta: a központ alapítása ellen tiltakozó "szűk csoport", amelynek nincs társadalmi támogatottsága, önös érdekből, kerületi önkormányzatokra gyakorolt nyomással próbált lobbizni, így nemcsak a főváros, hanem az egész ország cigányságával fordult szembe. Hozzátette, hogy az intézmény igazgatói posztjára már kiírták a pályázatot, március elsejei dátummal az új vezetőt kinevezik, és a központ legkésőbb szeptemberben már fogadhatja az első látogatókat.

Mint megjegyezte, mindenhol, az FCÖ életében is vannak ellenvélemények, kritikus hangok, de ez számára természetes, és "az érdemi, valós ellenzék erőt ad". Az FCÖ elnöke megemlítette, hogy szervezetüket nem a széthúzás, a személyeskedés jellemzi, mivel minden képviselőt egyenrangú partnerként kezelnek.

A roma politikus úgy fogalmazott: "a közéletben az újszerűség erejével hatnak azok a megoldások, amelyek az FCÖ munkáját jellemzik, ugyanis minden lépésünket annak tudatában tesszük, hogy múltunk közös lesz a jövőben is" - idézte jelmondatukat. Véleménye szerint ennek köszönhető, hogy a Fővárosi Önkormányzat évente 15 millió forintos támogatást biztosít számukra, így már 30 millió forintból gazdálkodhatnak.

Az FCÖ múlt évi eredményeit és sikereit sorolva megemlítette: a fővárosi romák érdekképviselete egy 200 négyzetméteres irodába költözhetett, és fogadhatja napi 10-15 ügyfelét. Korábban, két cikluson keresztül más szervezetektől bérelt helyiségekben működtek, és arra is volt példa, hogy az elnök lakásában vagy az utcán kellett "működniük".

Együttműködési megállapodást kötöttek nagyvállalatokkal, intézményekkel, így például a MÁV, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a BKV, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a közterület-fenntartók segítségével munka- és képzési lehetőséget adnak a fővárosi romáknak, tavaly elindított cégükön, az Új híd nonprofit munkaerő-közvetítő kft.-n keresztül pedig eddig 300 regisztrált ügyfelüknek tudtak munkalehetőséget biztosítani.

Konfliktusmegelőző tréninget indítottak a BRFK-val közösen két kerületben, felmérést végeztek a romák között arról, miként ítélik meg a hivatalok működését és segítségét, véradó napot szerveztek, jószolgálati nagyköveteket neveztek ki - sorolta.

Makai István 2010 kiemelt feladatai között említette: minél több fiatalt szeretnének bevonni a közéletbe, szeretnék elérni, hogy a gyermekek elérhető minőségi oktatást kapjanak. Az adósságspirálba került roma és nem roma emberek megsegítése érdekében pedig olyan megoldásokat keresnek a közszolgáltatókkal és a kerületi önkormányzatokkal, hogy elkerülhetők legyenek a közműszolgáltatásból való kizárások, a kilakoltatások.