2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ösztöndíjpályázatot hirdetett roma tanulóknak a rendőrség Borsodban
2010. 01. 20. 00:00

A jelentkezőknek meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon, továbbá életvitelüknek olyannak kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse a szolgálat törvényes ellátását.

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégiumban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra eddig azok jelentkezhettek, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén - évismétlés nélkül - tanultak. Az új kiírás a középfokú oktatási intézmények bármely évfolyamán tanuló, roma származású fiatalok számára elérhetővé teszi a programot, így a nappali tagozatos, első évfolyamra járók is jelentkezhetnek.

A támogatást a megyei rendőr-főkapitányság biztosítja saját költségvetése terhére a középiskolában folytatott tanulmányok hátralévő idejére. A pályázaton nyertes tanulóval kötött tanulmányi szerződés tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit, illetve a szülő (törvényes képviselő) írásbeli hozzájárulását.

Vereckei Csaba kiemelte: a program célja, hogy szélesítsék a hivatásos állomány utánpótlási bázisát, illetve ösztönözzék a középiskola nappali tagozatán tanuló, cigány származású fiatalokat tanulmányaik eredményes befejezésére, emellett a rendőri pálya választására.

A jelentkezőknek meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon, továbbá életvitelüknek olyannak kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse a későbbi szolgálat törvényes ellátását.

A megyei rendőr-főkapitányság a hátrányos helyzetű, cigány származású középiskolások rendőrré válásának támogatására - kísérleti jelleggel - 1996-ban írt ki először pályázatot, ennek során 8 tanulóval jött létre támogatási szerződés. Azóta a megye 15 különböző szakközépiskolájából összesen 27 diákkal kötöttek szerződést. A támogatási rendszer segítségével öten kerültek a rendőrség állományába, s jelenleg három ösztöndíjas a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola hallgatója.