2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jobbikbűnözés: Az ügyészség vizsgálja a Jobbik pénzügyeit
2010. 01. 18. 00:00

A HVG értesülései szerint a Legfőbb Ügyészség két csapata, a magánjogi főosztály és a kiemelt ügyek főosztálya is vizsgálja a párt pénzügyi beszámolójával kapcsolatos mulasztásokat.

A rendpártisággal kampányoló Jobbik Magyarországért Mozgalom székhelye hivatalosan a fővárosi XII. kerületi Márvány utca egyik felújított társasházának emeleti magánlakásában van, valójában évek óta a közeli Villányi úton működik a főhadiszállása. Efféle apróságok nem érik el az ügyészség ingerküszöbét, ám a kötelező pártmérlegek közzétételének hiányát már megelégelte a vádhatóság.

A HVG értesülései szerint a Legfőbb Ügyészség két csapata, a magánjogi főosztály és a kiemelt ügyek főosztálya is vizsgálja a párt pénzügyi beszámolójával kapcsolatos mulasztásokat. Az előbbi a Jobbik működésének törvényességét firtatja, az utóbbi arra keresi a választ, sért-e büntetőnormát a szélsőjobboldali párt késedelme.

A Jobbik 2003 őszi párttá alakulása óta egyszer sem közölte mérlegét, holott erre évente lenne köteles, a sorozatos törvénysértésre a HVG hívta föl a figyelmet (HVG, 2009. június 13.). Az Európai Parlamentbe (EP) éppen bejutott párt hivatalos válasza tavaly júniusban az volt, hogy mihelyt megalakul a választmánya, az dönt majd az egyébként már elkészült beszámoló jóváhagyásáról és közzétételéről. A választmány az ősszel összeült ugyan, a mérleg azonban lapzártánkig nem jelent meg. A késéssel kapcsolatos kérdéseinkre Schön Péter gazdasági igazgató azt válaszolta, a napokban biztosan közzéteszik a pártmérlegeket.

Az ügyészség figyelmét egy Pest megyei magánszemély hívta fel a törvénysértésre. A neve elhallgatását kérő bejelentő az ősszel a megyei vádhatóságot kereste meg, ahol december elején döntöttek arról, a beadványt a Legfőbb Ügyészségre továbbítják. Ott a HVG megtudta, érdemi határozat - Borbély Zoltán szóvivő szavaival - "ésszerű határidőn belül" várható, miután mindkét részleg véleményét kikérik.

A HVG birtokában lévő beadvány egyébként az Állami Számvevőszék tavaly őszi jelentésén alapul, amely felszólította Vona Gábor elnököt, intézkedjék a könyvvezetési hibák kijavítására a "teljesség és a valódiság elvének érvényesülése érdekében", illetve készíttesse el és tegye közzé a beszámolókat a párttörvény előírásának megfelelően. A Pest megyei nemzeti érzelmű fiatalok között egyébként otthonosan forgolódó beadványozó a névtelenséget arra hivatkozva kérte a HVG-től, hogy miután számos internetes fórumon feszegette a Jobbik gazdálkodási ügyeit, komolyan veendő fenyegetéseket kapott. Meglehet, a megyében aktív más radikálisok azért is figyelnek a Jobbik ügyeire, mert a párt Pest megyei alelnöke, a Dunakeszin élő Varga Zoltán Péter orvostanhallgató, a párt számvizsgáló bizottságának elnöke, aki helyben választókerületi kampányfőnök.

A beszámolók késlekedése erősíti a Jobbik finanszírozása körüli kételyeket. A reklámpiac ismerői például százmilliós nagyságrendűre taksálják azt az összeget, amelyből ki tudta hozni a párt az EP-választási kampányát, és korábban több politikai megfigyelő párhuzamot vont a párt külföldi kapcsolatrendszere - orosz és muszlim, benne iráni szimpátiája - és a finanszírozási lehetőségek között. Gulyás József, az SZDSZ-ből nemrégiben a függetlenek közé átült országgyűlési képviselő, a T. Ház nemzetbiztonsági bizottságának volt tagja a HVG-nek elmondta, a bizottsági tagokhoz is eljutottak információk az iráni és az orosz finanszírozási szálról, amelyekre ő több alkalommal rá is kérdezett a bizottság zárt ülésein a Nemzetbiztonsági Hivatal jelen lévő vezetőinél, megnyugtató és egyértelmű választ azonban nem kapott. A ködösítés egészen a szolgálatok tavalyi éves jelentésének megtárgyalásáig jellemző volt, amikor - tavaly december elején - az volt Gulyás benyomása, hogy változott a szolgálat vezetőinek hozzáállása - ám államtitokra hivatkozva nem árult el részleteket.