HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetegyesítő cigány magyar

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Deák, Bill, Gyula
2010 Január 05    Forrás: Zsebők Csaba - magyarhirlap.hu


Ez a cikk archív

Bill a király! - hangzott fel a kiáltás advent utolsó két estéjén is a Fővárosi Nagycirkusz nézőterén. Igen, Deák Bill Gyulát éltette így a cirkusz, pontosabban a karácsonyi nagykoncerteket celebrált Kormorán zenekar közönsége, olyannyira, hogy a számos neves vendégfellépő közül a "blueskirály" kapta messze a legnagyobb tapsot, megkockáztatom, hasonlóan viharosat, mint a Koltay Gergő vezette házigazda etnorockegyüttes.


Hirdetmény

S hogy miért érdekes ez? Nos, a Kormoránt, ugye, itt-ott elkönyvelik úgynevezett nemzeti rockot játszó csapatnak, ami a balliberális táborból nézvést akár már amolyan nyilasgyanús dolog is lehet. Persze ezt hinni minimum balgaság, de ettől még többször előkerül az igaztalan bélyeg. Bill kapitányról pedig gyakorlatilag az egész ország tudja, hogy - vállaltan - cigány származású magyar blues- és rockénekes. És egy ország szereti, elismeri, természetesen Koltay Gergőék közönsége is.

Teljesítménye, világszintű orgánuma, énekkultúrája és szakmai alázata miatt. Származásával együtt. Mondhatni, Bill kapitány amolyan nemzetegyesítő, aki, ha csupán néhány nóta vagy egy koncert erejéig is, de összehozza a fiatalt az öreggel, a jobbost a balossal, a romát a magyarral. Utóbbit önmagában is. Mert a kettős kötődésnek, ha tetszik, kettős identitásnak, igenis van, illetve kell hogy legyen létjogosultsága. Ahogyan más vonatkozásban a pozitív példának kéne csupán létjogosultsággal bírnia. Márpedig Deák Bill, csakúgy mint például a világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán, vagy akár a néhai Lakatos Menyhért író, pozitív példát ad magyarnak, romának (magyar cigánynak, azaz romungrónak, valamint oláh és beás cigánynak), vegyes házasságból származó honfitársunknak egyaránt.

Az ilyen - nevezzük így - cigány magyarokról többször kellene szólnia a bulvármédiumoknak és az értelmiségi fórumoknak egyaránt, nyugodtan hangsúlyozva származásukat, hogy lássa sok roma fiatal, nem csupán a "sztojkák és raffaelek" vagy a lumpenbűnözők útja járható. Amúgy pedig tartok tőle, az egyes roma rétegek produkálta kriminális jelenségekről csak az a médium szólhat hitelesen, amelyik a cigány lét értékesebb mozzanatait, jelenségeit is megmutatja, akár a hétköznapokból merítve.

Szükség van ugyanakkor a cigányokat és magyarokat összekötő teljesítmények bemutatására is. A kettős kötődésű, széles körű elismertségnek és jó szakmai hírnévnek örvendő művészek vagy sportolók ebben pótolhatatlan segítséget nyújtanak. Márpedig az idő sürget, hiszen a roma extrémizmus hangjait mind gyakrabban lehet hallani. El lehet látogatni bizonyos közösségi oldalakra, ahol számos cigány fiatal azzal henceg, hogy hobbija magyarokat ("parasztokat") verni, sőt ölni. Lehet persze arra hivatkozni, hogy Szögi Lajos meglincselésekor az "Öld meg a magyart!" felkiáltás rossz tapasztalatok nyomán hirtelen indulatból hagyta el az egyik elkövető száját, de ez is azt mutatja, hogy egyes roma körökben mind komolyabb magyarellenes indulatok dúlnak.

Tudjuk persze, mindenkit megillet az identitásválasztás, az önmeghatározás szabadsága, ám romák és nem cigányok - ilyen-olyan szélsőségek sürgette - erőszakos elválasztása azt eredményezheti, hogy az asszimiláció vagy a beilleszkedés útjára lépett nem kevés cigány származású honpolgár elidegenedik a magyarságtól. Vajon kinek lehet az érdeke egy számháború? Egyrészt annak, aki a cigány nacionalizmus, mi több, sovinizmus kialakításán munkálkodik. Másrészt annak, aki etnikai hátterű polgárháború, de legalábbis a békétlenség szításában utazik.

Azért söprögethetünk a saját portánk előtt is, hiszen nem igazán ismerjük a hazai cigányság kulturális sajátosságait, merthogy az elmúlt évtizedekben érdemlegesen nem tanulhattunk róluk iskoláinkban. ("Természetesen" a határon túli magyarokról sem nagyon.) Marad a személyes tapasztalat, akár egy kedves szomszéd, akár egy kellemetlen vagy éppen elviselhetetlen falubeli család képében. Ha pedig bizonyos társadalmi rétegeket valójában nem ismerünk, akkor vagy tartunk szinte mindegyik tagjától, vagy (ál)naiv módon rokonszenvesre retusáljuk a képüket.

Egyébiránt nem árt tudnunk: a hazai roma művészek külföldön cigányságukat és magyarságukat a legtöbbször egyaránt hangsúlyozzák. Ahogy ezt Lakatos Menyhért is megtette, és Deák Bill Gyula a maga valójában megéli. A Kormorán vendégeként is, amely zenekar nemzeti érzelműnek (joggal) nevezett közönsége a "blueskirályt" - kimondva, kimondatlanul - cigány származású nagy magyar művésznek tartja.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt