2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem költözhettünk a központba, mert cigányok vagyunk
2010. 01. 03. 00:00

A háromfai Csonka János azt mondja: telket keresett, hogy házat építsen, balszerencséjére azonban a centrumban találta meg álmai romos ingatlanát.

A háromfai Csonka János azt mondja: telket keresett, hogy házat építsen, balszerencséjére azonban a centrumban találta meg álmai romos ingatlanát. Állítása szerint már megegyezett a tulajdonossal, amikor a faluvezetés tudomására jutott, hogy cigány család költözik oda. A vezetés rálicitált az árra és megvette a falu számára az öreg házat és a területet. A telken játszótér lesz, Csonkáék meg maradtak a falu szélén, ahová nem vezet se út, se járda.

Nem ezt vártam az önkormányzati képviselőktől – mondja keserűen a háromfai roma férfi. – Megérteném az indítékaikat, ha valami balhés család akart volna odaköltözni, hiszen ilyenek is élnek Háromfán. Csakhogy az én családomra nem lehet panasz, ezért csalódtam különösen nagyot bennük. Számomra nyilvánvaló, hogy egyedül az vezette őket, hogy ne kerüljön cigány család a falu frekventált részére.

Csonka János elmondta: kétszer járt a ház tulajdonosánál, aki félmillió forintra tartotta az ingatlant. –Az idős bácsi azt kérte, hogy megbeszélhesse a hozzátartozóival az eladást. Ez meg is történt, és végül megállapodtunk négyszázezer forintban. Egy romos épületről van szó, amelyet le akartunk bontani, és a helyére új házat építeni. Már megállapodtunk az építési vállalkozóval is, hozzáláttunk az előkészületekhez, amikor arról értesültünk, hogy az önkormányzat hatszázezer forintot kínált az ingatlanért.

Nagyon kilóg a lóláb, hiszen tíz évig eszükbe sem jutott, hogy akár egyetlen fillért is adjanak ezért a lepusztult épületért – folytatta. – Amint értesültek a szándékunkról, egyszeriben akkor lett rettentően sürgős oda játszóteret építeni. Amikor a falugyűlésen megkérdeztük, miért léptek közbe, száz ember előtt azt válaszolta a polgármester: inkább megvették, nehogy már szocpolos ház épüljön oda.

Csonkáék tehát maradtak a falu szélén. Két gyerekükkel – három és kilenc évesek – azóta is egy öreg házban laknak. Jobb híján ezt újítgatják fel, teszik egyre lakhatóbbá. A férfi azt mondja: amikor ugyanezen a falugyűlésen megkérdezték, mikor épül végre járda, út feléjük, azt a választ kapták, hogy soha. Elmondta: csak a miheztartás végett igazán kíváncsi lenne arra is, ezentúl ahány ház csak eladó lesz a központban, azt mind megveszi majd az önkormányzat?

Annyi pénzünk természetesen nincsen, hogy ezután minden eladó központi fekvésű házat megvegyen a falu – közölte Brandtmüller Zoltán polgármester, aki szerkesztőségünk kérdésére elmondta azt is: nem tudtak arról, hogy lett volna vevő a romos ingatlanra és szó sincs arról, hogy csak most vált volna fontossá számunkra ennek a központi területnek a sorsa.

Éveken át szólítgattuk fel a tulajdonost, hogy tartsa karban a területét, mert az állapota állandó gondot jelentett. Balesetveszélyes, kígyótanya, dzsungel a művelődési ház mellett, a buszmegálló közelében. Legutóbb is ezért kerestem meg az idős tulajdonos gondviselőjét, és a hölgy ekkor javasolta, hogy vásárolja meg a falu. Mivel egyébként is terveztük, hogy keresünk egy területet játszótérnek, ezért könnyű volt döntenünk. Hatszázezer forintot ajánlottam és elfogadták. Nem tudtam róla, hogy másik érdeklődő is lett volna.