2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigány szavatok besöprésénél többre hivatott a fővárosi roma kulturális központ
2009. 12. 10. 00:00

Az LMP úgy gondolja, hogy a cigány voksok megszerzésénél előrébb való volna, hogy egy olyan intézmény jöjjön létre, amelyik ténylegesen alkalmas a hazai és az európai cigány kultúra méltó bemutatására

A Lehet Más a Politika budapesti szervezete értetlenül áll az előtt, hogy a cigányság torkán egy olyan helyszínt próbálnak lenyomni, amelyet az egyeztetésekre meghívott civilek mellett a felkért szakértő is elhibázott választásnak minősített. (Ezen nem változtat az sem, hogy a kritikákra válaszul a főváros névlegesen az intézményhez csatolná a Napház Khamorro jelenlegi, kulturális rendezvényekre alkalmas épületét, amely mindössze 100 fő befogadására képes.)

Az LMP furcsállja továbbá, hogy a fővárost képviselő Horváth Csaba nem tartotta elfogadhatónak a VIII. kerületi önkormányzat által felajánlott öt elsődleges és három tartalékhelyszín egyikét sem. Vajon miért nem felelt meg a célnak a civilek által megfelelőbbnek tartott Köztársaság téri, Baross utcai, Tavaszmező utcai, Orczy úti, vagy Fiumei úti ingatlanok egyike sem? Nem világos az sem, hogy miért van szükség egy elsődlegesen esélyegyenlőségi funkciókat ellátó intézmény felújítására 900 millió forintot költeni, amelynek jelenlegi értékét a tervezett felújítási összeg harmadára, 330 millió forintra becsülik. Azt viszont sokatmondónak tartják, hogy a felújítás befejezését az önkormányzati választás előestéjére, augusztus 31.-re tűzte ki a Kulturális Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat között létrejött szerződés.

Az LMP budapesti szervezete szerint félő, hogy az eredetileg egy országos roma kulturális központra szánt pénz elherdálása a beláthatatlan jövőbe tolja ki annak "a művészeti és hagyományápoló csoportok, alkotóműhelyek helyszínének biztosítására, képzések, színházi programok, hangversenyek, ünnepi műsorok, koncertek lebonyolítására, konferenciák befogadására, múzeum és kutatóközpont, valamint szakmai műhely kialakítására alkalmas" kulturális intézménynek a létrehozását, amelynek szükségességét egy 2007. évi országgyűlési és kormányzati határozat is rögzíti.

Az LMP úgy gondolja, hogy a cigány voksok megszerzésénél előrébb való volna, hogy egy olyan intézmény jöjjön létre, amelyik ténylegesen alkalmas a hazai és az európai cigány kultúra méltó bemutatására, a cigánysággal szembeni ellenérzések tompítására, és a kisebbség és a többségi társadalom közötti párbeszéd elősegítésére - áll a közleményben.