2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Állami fenntartásba adná a Gandhi Gimnáziumot a kuratórium elnöke
2009. 11. 20. 00:00

Várnai Márton azt mondta: ezzel elkerülhető lesz a mára kialakult helyzet, miszerint az alapítók és a kuratórium tagjai közötti feszültség befolyásolja az iskolában folyó szakmai munkát.

Várnai Márton azt mondta: ezzel elkerülhető lesz a mára kialakult helyzet, miszerint az alapítók és a kuratórium tagjai közötti feszültség befolyásolja az iskolában folyó szakmai munkát.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy az alapítóknak tagok delegálásával vissza kellene állítaniuk a kuratórium működőképességét, mert e nélkül a grémium nemcsak a gimnázium költségvetéséről, hanem egy esetleges megszűnés esetén még a vagyon átruházásáról sem tudna dönteni. Hozzátette, ezzel kapcsolatban a jövő héten tárgyalnak az alapítók több képviselőjével.

Gidáné Orsós Erzsébet, a Gandhi igazgatója arról szólt, hogy az iskolában jelenleg nyugalom van. Megkezdődött azon koncepció megvalósítása, amelynek célja, hogy a tanári kar egyre képzettebb legyen, a diákok tanulmányi eredménye javuljon, az iskola a korábbinál erőteljesebben tükrözze nemzetiségi jellegét, s mintaszerű modellintézménnyé váljon.

Utalt rá, hogy bár a Gandhiban folyó munkát összességében pozitívnak ítéli a közvélemény, hivatalos szervek többször is elmarasztalták a gimnáziumot pedagógusai jelentős részének nem megfelelő végzettsége miatt, tanulói pedig gyenge, 2,1 és 3,3 közötti átlageredménnyel érettségiztek.

A pénteki sajtótájékoztatót azért tartották, mert Kajtárné Botár Borbála, a kuratórium oktatási minisztériumi képviselője a napokban sajtónyilatkozataiban jelezte: az ügyészséghez fordul, a testület ugyanis működésképtelen lett, miután tagjainak száma szeptemberre kilencről négyre csökkent.

Az alapítók júniusban hívták vissza a roma nemzetiségi oktatási intézményt működtető közalapítvány Várnai Márton vezette, év elején felállt kuratóriumát, a helyekre új tagokat választottak, mert aggályosnak ítélték az iskolában nyár elején tartott igazgatóválasztás körülményeit. Az új tagok beiktatásához azonban módosítani kell a közalapítvány alapító okiratát, ami csak akkor lehetséges, ha a dokumentumot mind a 24 alapító aláírja. Huszonketten ezt megtették, az egyik alapító, Varga Ilona, valamint a Szedresi Roma Szervezet képviselője eddig azonban erre nem volt hajlandó.

Kajtárné elmondta: szeretné, ha a két alapító felülvizsgálná álláspontját. Ha ezt nem teszik meg, akkor az ügyészséghez fordul a törvényes állapot helyreállítása ügyében. Hangsúlyozta: az ügyészség csak felkérheti, illetve felszólíthatja a két alapítót az aláírások pótlására. Ha azonban ez ésszerű határidőn belül nem történik meg, az ügyészség kérheti az illetékes bíróságtól, hogy szüntesse meg a közalapítványt - tette hozzá.

A Gandhi Közalapítvány és a gimnázium működése az államnak ebben az évben csaknem 440 millió forintjába kerül, amelyet közoktatási normatívaként, illetve az oktatási tárcán keresztül közoktatási megállapodás keretében kap a szervezet. Ebből az alapítvány működésének költsége több, mint 42 millió forint.

Az ügy előzménye, hogy a januárban megváltozott összetételű kuratórium július 1-től nem az iskolát egy évtizede vezető, a szülők, a diákönkormányzat, valamint a nevelőtestület által támogatott Csovcsics Erikát, hanem a Gandhi egyik tanárát, Gidáné Orsós Erzsébetet bízta meg az igazgatói teendőkkel. Ez ellen a gimnázium diákjai június elején ülősztrájkkal tiltakoztak, az alapítok is felemelték szavukat a döntés ellen, és Sólyom László államfő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pályázat körül kialakult vita veszélyeztetheti az iskolának a roma közoktatásban elért példamutató eredményeit.

A kuratóriumi tagok visszahívása sem tette semmissé az igazgatóválasztás eredményét, az új igazgató, Gidáné Orsós Erzsébet július elsején elfoglalhatta posztját.

Várnai Márton, korábban újságíróknak azt mondta, hogy az új vezetőt pályázat útján, törvényesen választották meg, személyében minden szempontból alkalmas, felkészült vezető kerül a gimnázium élére. Hozzátette, hogy Csovcsics Erika nem felelt meg a törvényi feltételeknek, mert nincs meg a szakirányú végzettsége, noha egy évtizede lett volna ennek pótlására.