2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka a roma értelmiség erőteljesebb szerepvállalását sürgeti
2009. 11. 11. 00:00

Járóka figyelmeztetett, hogy a romák körében rendkívül alacsony választási részvételt is szükséges fokozni.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint az Európai Roma Információs Iroda által a Polgárok Európája 2007-2013 program keretében szervezett szakmai konferencián tagállami és uniós intézmények, valamint civil szervezetek képviselői egyeztettek a romák politikai részvételének akadályairól - olvasható Járóka szerdai közleményében.

Megnyitóbeszédében Járóka Lívia, a Fidesz roma származású képviselőnője elmondta, hogy míg a félmilliós Luxemburg hat képviselőt delegál az Európai Parlamentbe, addig a mintegy 10-12 millió európai romát csupán egyedül képviseli, ami 150-szeres alulreprezentáltságot jelent. A képviselőnő hangsúlyozta, hogy a romák érdekeinek hatékony képviseletéhez elengedhetetlen a civil szféra megerősítése pénzügyi, szakmai és emberi erőforrások tekintetében egyaránt, valamint hogy a szakpolitikai kezdeményezések helyi alkalmazása során a nem kormányzati szervezeteknek részt kell venniük a programok tervezésében, végrehajtásában és felügyeletében.

Járóka figyelmeztetett, hogy a romák körében rendkívül alacsony választási részvételt is szükséges fokozni. A roma szervezeteknek ezért tájékoztatniuk kell a nagyrészt félreinformált és földrajzilag elszigetelt közösségeket a szavazási eljárás menetéről és a választások tétjéről, valamint fel kell lépniük az olyan törvénytelen és nem demokratikus eljárások ellen, mint a szavazatok anyagi ellenszolgáltatás fejében történő "megvásárlása" a pártok részéről, vagy a helyi vezetők informális nyomásgyakorlása az egyik politikai erő javára - fogalmazott a képviselőnő.

Járóka megdöbbentőnek nevezte, hogy a romák részvétele még a közvetlenül őket érintő programokban sincs megoldva, nem beszélve az általános szakpolitikai tervekről. A képviselőnő szerint meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a roma értelmiségiek tudásukat ne csupán szakmai feladataik teljesítésére kamatoztassák, hanem ezen felül közösségteremtő és közösségformáló tevékenységet is végezzenek. A magasan képzett romák így szaktudásuknak, ismeretanyaguknak és tapasztalataiknak megfelelően segíthetik és gazdagíthatják közösségeik életét, példaképként szolgálnak, és képzik a felnövekvő nemzedékeket, valamint vezető szerepet vállalhatnak a közéletben - idézi Járókát a közlemény.

A képviselőnő hangsúlyozta továbbá, hogy meg kell teremteni a lehetőségét egy generációváltásnak a roma vezetők között, és olyan hiteles, jól képzett fiatal vezetőknek kell előmozdítaniuk a romák társadalmi befogadását, akik személyes érdekeiket háttérbe szorítva elsősorban a közösség javára munkálkodnak.