2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Ügyészek, rendőrök és újságírók a romagyilkosságok hátterében"
2009. 11. 09. 00:00

Horváth Aladár szerint nem történtek volna meg a romagyilkosságok, ha a társadalom kivetné magából azokat a rendőröket, ügyészeket és újságírókat, akik cigányellenes közhangulatot teremtenek.

Horváth Aladár szerint nem történtek volna meg a romagyilkosságok, ha a társadalom kivetné magából azokat a rendőröket, ügyészeket és újságírókat, akik cigányellenes közhangulatot teremtenek. A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke erről az ATV Pont 7 című műsorában beszélt. Azt gondoljuk, hogy a magyar társadalom békéje, nyugalma az együttélésen kell, hogy alapuljon és romáknak nem romákkal együtt kell fellépni azok ellen, akik ez ellen cselekednek - jelentette ki Horváth.

Horváth Aladár szerint a támadásokkal kapcsolatban sok a megválaszolatlan kérdés, és reméli, hogy ezekre választ ad majd a parlamenti vizsgálat. Arra is választ vár, hogy miért volt végig az az iránya a nyomozásnak, hogy romák követték el a gyilkosságokat, illetve, hogy állíthatták rendőrök és tűzoltók is azt, hogy baleset történt az egyik támadásnál, ahol egy négy és fél éves gyereket porrá lőttek. Horváth reméli, hogy lesz olyan újságíró, aki a vizsgálatot követően úgy dönt, hogy könyvet ír a történtekről.

Tisztességes, de megkésett Bajnai hozzáállása

A cigányság helyzete Horváth Aladár szerint nemzeti sorskérdés, és ebben politikai nézetektől függetlenül, a jobb- és baloldalnak is egyet kell értenie. Amíg nem értenek egyet azzal, hogy közösen kell lépni ezekben az ügyekben, hogy a cigány és nem cigány gyerekeknek együtt kell tanulnia, cigány és nem cigány férfiaknak és nőknek együtt kell dolgozni és egy térben kell élni, addig semmi nem fog történni Magyarországon - vélekedett Horváth Aladár.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke tisztességesnek tartja Bajnai Gordon hozzáállását, amivel segíteni szeretné a romák integrációját, de megkésettnek tartja a programot. Azt gondolom, hogy elvesztegettünk 7- 8 évet. Ezek a lépések nem tudják negligálni a mulasztásokat - tette hozzá.