2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Belgrádban a legelső roma nyelvű könyv
2009. 11. 09. 00:00

Az apró, mindössze 75 m2-es múzeum több mint 100 roma kultúrához kapcsolódó dokumentumnak ad helyet - köztük a legelső roma nyelven irt könyvnek

Nemrég nyílt meg a Balkán első roma múzeuma Belgrádban - adja hírül az ipsnews. Nem lehet tudni, hogy Szerbiában pontosan hány roma él; számukat 100 ezer és 600 ezer közöttire becsülik. Uniós számítások szerint egész Európában mintegy 10 millió roma él, és ebből 2 és fél millión beszélik az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozó, valószínűleg Észak-Indiából származó roma nyelvek valamelyikét. A legelső romák 1322-ben érkeztek Szerbiába Görögországból.

Az apró, mindössze 75 m2-es múzeum több mint 100 roma kultúrához kapcsolódó dokumentumnak ad helyet, köztük a legelső roma nyelven irt könyvnek, amit 1537-ben adtak ki Angliában. További 300 könyv érhető el digitális formában a múzeum 10 számítógépén.

Mint ebből is kitűnik, a roma irodalmiságnak jelentős történelme van, a mai helyzet azonban sok helyen lesújtó. Szerb felmérések szerint az ottani romák 70%-a analfabéta, ami sokak szerint nem kis részben a kultúrpolitikának köszönhető. Gyakran megtörténik ugyanis, hogy az egészséges roma gyerekeket is kisegítő iskolákba irányítják.

Hazánkban mindössze egy cigány múzeum létezik jelenleg, az Erdős Kamill (1924-1962) ciganológus és nyelvészről elnevezett, és főleg a baranyai cigányság életét bemutató pécsi tárlat. A legközelebbi nagyobb roma múzeum a cseh köztársaságban, Brnóban található.