2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

23 romát megöltek, a nőket napokig megerőszakolták
2009. 11. 06. 00:00

A gyanú szerint legalább 23 roma származású polgári személyt öltek meg 1992 júliusában négy, a kelet-boszniai Zvornik kisvároshoz közeli faluban.

A háborús bűnösök ügyében eljáró különleges ügyészség bejelentése szerint nyomozást folytattak a most elfogottakkal együtt összesen hat ember ellen, akik a gyanú szerint legalább 23 roma származású polgári személyt öltek meg 1992 júliusában négy, a kelet-boszniai Zvornik kisvároshoz közeli faluban.

Az ügyészség tudomására jutott adatok szerint a tettesek áldozataikat először bezárták egy házba, ahol bántalmazták és megkínozták őket, majd Hamzici településen egy barlangnál egyenként agyonlőtték, illetve késekkel állatok módjára lemészárolták őket. Három nőt, akikkel nem ugyanott végeztek, a nyomozók tudomása szerint még napokig megerőszakoltak.

A hatodik gyanúsított már börtönbüntetését tölti egy másik, a délnyugat-szerbiai Sjeverinben muzulmán szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményért.

A volt Jugoszlávia felbomlása nyomán kirobbant boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy 100 ezren vesztették életüket, s a konfliktus előtti boszniai lakosság fele, 2,2 millió ember vált menekültté.