2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romamúzeum nyílt Belgrádban
2009. 10. 22. 00:00

A belgrádi önkormányzat támogatásával létrejött intézmény a szerb főváros központjában, a Ruzveltova utca 41-43. szám alatt működik 72 négyzetméteren.

A belgrádi önkormányzat támogatásával létrejött intézmény a szerb főváros központjában, a Ruzveltova utca 41-43. szám alatt működik, és 72 négyzetméteren mutat be sok érdekes, több esetben egyedi, a roma kultúrához kötődő tárgyat.

Az Alave e Romengo (A romák szava) elnevezésű kiállítás látogatói megtekinthetik az első, 1537-ban Londonban nyomtatásban megjelent roma szöveget, s az első, Szerbiában 1803-ban kiadott roma nyelvű könyvet.

A mintegy 100 000, a romák kultúrájához köthető dokumentum között van nyolc különböző, roma nyelven megjelent Biblia, egy nyomtatásban soha meg nem jelent, egy német koncentrációs táborban 1942-ben született német-roma szótár, egy 1935-ben Belgrádban kiadott roma újság.

A múzeumban digitális könyvtára mintegy 200 roma nyelvű művet tartalmaz, amelyeket számítógépeken olvashatnak a látogatók. Képeslapok gazdag gyűjteménye, romákról szóló dokumentumfilmek teszik még teljesebbé a múzeum anyagát.

Mivel máris bebizonyosodott, hogy a hely kevés a gyűjtemény tárolására és megfelelő színvonalú bemutatására, Dragan Djilas belgrádi főpolgármester javasolta, hogy az anyag egy részét helyezzék el a városházán.