HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián: megbukott az OCÖ elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas, OCÖ
2009 Október 09    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke szerint megbukott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője, Kolompár Orbánnak távoznia kell tisztségéből.


Hirdetmény

Erről a testület ellenzéki frakciójának vezetője pénteken azután beszélt, hogy az OCÖ pénteki budapesti rendkívüli közgyűlésén a jelenlévő képviselők többsége - 28 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett - nem választotta meg az ülés jegyzőkönyvvezetőjét és a két hitelesítőt, Kolompár Orbán ezért a napirend elfogadása nélkül az ülést bezárta, és elnapolta a jövő hétre, változatlan napirendi pontokkal.

A roma érdekképviseleti szervezet Dohány utcai székházában tartott zárt ülése előtti szavazást veszekedés, lökdösődés előzte meg a két frakció tagjai között. A Farkas Flórán által vezetett Lungo Drom-frakció tagjai tiltakozásukkal azt akarták elérni, hogy a már határozatképesnek nyilvánított rendkívüli közgyűlés ne fogadhassa el a napirendi pontokat, és így az ülést ne lehessen levezetni.


A Kolompár Orbán vezette MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakció képviselője, Kiss Jánosné árulókat kiabálva egy székkel a kezében próbált átmenni az ellenzéki képviselőkhöz, de megakadályozták ebben.

Az OCÖ-t irányító nagyobbik, MCF-es frakciószövetségből korábban hét képviselő lépett ki, és ezek a függetlenek a pénteki közgyűlésen a Lungo Dromot támogatták szavazataikkal.

Farkas Flórián, az OCÖ ellenzéki frakciójának vezetője a zárt ülés berekesztése utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta: szombatra rendkívüli közgyűlést hívnak össze Lakitelekre, ahol kimondják az OCÖ feloszlatását, és létrehoznak egy ügyvezető testületet. A történteket ugyanis úgy értékelik, hogy a 53 tagú testület képviselőinek többsége megvonta a bizalmat Kolompár Orbántól, így megbukott az OCÖ elnöke.

A roma vezető úgy fogalmazott: eljött az ideje, hogy egy erkölcsileg megtisztult OCÖ jöjjön létre, amely nem a kormány megrendelésére és támogatásával működik.

Várna Márton, aki korábban szintén az MCF-frakció tagja volt, azt mondta: beindult egy tisztulási folyamat az OCÖ-ben, helyreállt a demokrácia. Majd utalt arra, hogy a 2007-ben tartott országos és területi kisebbségi önkormányzati választásokat a Lungo Drom nyerte, de az MCF jelöltje lett a testület elnöke. A képviselő szerint szombattól a Lungo Drom újra elfoglalhatja méltó helyét.

Kolompár Orbán újságíróknak minderre úgy reagált: Farkas Flórián nincs tisztában az országos önkormányzat szervezeti és működés szabályzatával, ugyanis a közgyűlést csak az elnök hívhatja össze, a napirendi pontok megjelölésével. Hozzátette: rendkívüli közgyűlésen csak az előre meghatározott napirendi pontokat lehet tárgyalni, és pénteken azért tartottak rendkívüli ülést, mert - több sürgős ügy mellett - a pécsi Gandhi Gimnázium kuratóriumába kellett volna tagot delegálniuk.

Azt, hogy a képviselők nem szavazták meg a napirendi pontokat, és nem lehetett az ülést levezetni, Kolompár Orbán úgy értékelte: Farkas Flórián és frakciója - Teleki László embereinek támogatásával - nem kívánnak részt venni az OCÖ munkájában, a káoszkeltés a céljuk. (Teleki László, szocialista parlamenti képviselő, a kormány cigányügyi megbízottja, aki tagja az OCÖ-nek is az EURIFE, az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület színeiben.) Az OCÖ elnöke kijelentette: frakciója tovább folytatja a munkát, és vezeti az önkormányzatot.

Arra a kérdésre, hogy nem tervezi-e lemondását, mivel már három büntetőügyben is vádat emelet ellene az ügyészég, Kolompár Orbán úgy válaszolt: ártatlan, és ez bebizonyosodik majd a bíróságon is, és nem mond le, míg jogerős, elmarasztaló ítélet nem születik.

Balog József (MCF), az OCÖ általános elnökhelyettese az MTI-nek kijelentette: az MCF frakciójának tagjai nem vesznek részt a lakiteleki közgyűlésen.

A rendkívüli ülés kezdetén egyébként a testület három, mandátumelvesztés és lemondás miatt megválasztott új tagja letette képviselői esküjét. Képviselő lett az MCF-frakció színeiben Tóth Ferenc és Berkes Elemér, a Lungo Drom színeiben pedig Csóka János.

Kolompár Orbán egyébként szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogköreinek nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt