2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Félnek, de nem adják fel! Félúton járnak a Jászladányból gyalogló romák
2009. 10. 07. 00:00

Október 3-án indult el a néhány fős roma csoport gyalogosan Jászladányból a fővárosba, hogy október 11-én a Hősök terére érve petíciót nyújtsanak át Sólyom László köztársasági elnöknek.

Október 3-án indult el a néhány fős roma csoport gyalogosan Jászladányból a fővárosba, hogy október 11-én a Hősök terére érve petíciót nyújtsanak át Sólyom László köztársasági elnöknek.

Nyolcan vannak úton, eredetileg kétszer ennyi roma csatlakozott volna a menethez, de kaptunk olyan fenyegetéseket, melyek miatt többen úgy döntöttek, hogy csak elvben kívánják támogatni a vonulást - mondta László Flóra, a GyalogMenet szóvivője a hirado.hu-nak.

A romák szerda délben elérték Sülysápot, ahol a volt kisebbségi önkormányzati vezető várta őket szállással és ellátással. Ma 6 kilométert gyalogolt a biztonsági őrök által kísért nyolcfős menet. Ez egy viszonylag rövid távnak mondható, tegnap ugyanis háromszor ennyit sétáltak - közölte László Flóra.

Sokan félnek csatlakozni, de a települések szélénél mindig várják a demonstrálókat a helyi cigányok. A 120 kilométeres táv felénél jár a csoport és Alattyán kivételével mindenhol a tervek szerint mentek a dolgok. Alattyánban kaptak ételt a menet résztvevői, de amikor kiderült, hogy ez egy nonprofit akció és nem tudunk fizetni a szállásért, akkor bezárták előttünk a tornaterem ajtaját, ahol aznap aludtunk volna - mondta a szóvivő. A romák így kénytelenek voltak továbbmenni és végül Jászberényben, egy kis panzióban kaptak szobát, jutányos áron.

Október 11-én kétezer romát várnak a Hősök terére, a demonstrálókat az ország számos pontjáról, autóbusszal szállítják a fővárosba. A Sólyom Lászlónak címzett petícióban arra kérik a köztársasági elnököt, hogy nyilvánuljon meg a nemzet egysége érdekében a bár törvényellenes, de 10 éve gyakorlatban tapasztalható iskolai szegregáció felszámolásáért.