2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A bíróság felfüggesztette az edelényi polgármester elleni eljárást
2009. 10. 06. 00:00

A bíróság azért függesztette fel az eljárást, mert Molnár Oszkár országgyűlési képviselő és csak a mentelmi jogának felfüggesztése után indítható ellene büntetőeljárás.

A bíróság azért függesztette fel az eljárást, mert Molnár Oszkár országgyűlési képviselő és csak a mentelmi jogának felfüggesztése után indítható ellene büntetőeljárás - ismertette a határozatot Káló Norbert.

Mint hozzátette, a feljelentő juttatta el hozzá a bírósági végzést, amelyben az is olvasható, hogy "a mentelmi jog felfüggesztése vagy annak megtagadása tárgyában indítványát az Országgyűlés elnökének megküldte".

A Bhim Rao - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület vezetője azt is elmondta: nyílt levelet intéztek az Országgyűlés elnökéhez és a mentelmi bizottság elnökéhez. Ebben arra kérik Katona Bélát és Géczi József Alajost, hogy a bizottság hamarabb hozzon döntést Molnár Oszkár mentelmi jogának felfüggesztése kérdésében. A levél egyebek mellett azt tartalmazza:"a magyarországi cigányellenes közhangulat megfékezése (...) nemcsak a megrágalmazott anyák, hanem mindannyiunk érdeke, mivel a magyar társadalom számára jóvátehetetlen következményekkel járhat az ilyen és hasonló horderejű esetekben a hatósági eljárások megtiltása, megfékezése."

A Bhim Rao szervezte szeptember elején az edelényi polgármester elleni demonstrációt, amelyen Molnár Oszkár lemondását követelték. A polgármester egy testületi ülésen ugyanis úgy fogalmazott: a cigányok által többségében lakott településeken a terhes nők szándékosan ártanak megszületendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak, ezért gyógyszert szednek be, valamint gumikalapáccsal ütik a hasukat.

Kijelentéséért az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) már elmarasztalta Molnár Oszkárt, aki az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: az EBH határozatával nem ért egyet, azt megtámadja a Fővárosi Bíróságnál.