2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kampányfogás e Bajnai ígérete?
2009. 10. 03. 00:00

A Lungo Drom elnöke is úgy véli, hogy irreálisak a kormányfő romákat megtévesztő ígérgetései. 100 cigánytelep felszámolása körülbelül 100 milliárdba kerülne.

A térségi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint 2004-ben és 2005-ben egymilliárd, majd 500 millió forintot ígértek a szocialisták a telepek megszüntetésére, de ebből a rászorulók semmit sem éreztek.

"Nem tudom elképzelni, hogy kiket emelnének ki innen, vagy mindenkinek tudnának-e adni. Mert az lenne az igazságos, ha mindenki kiköltözhetne innen. Ehhez viszont nagyon sok pénz kell" - mondta Ferenczi Zsolt, Győrság független polgármestere, majd hozzátette: az önkormányzat egymaga képtelen az áldatlan körülmények megszüntetésére.

A megyei kisebbségi önkormányzat elnöke szerint azzal, hogy a kormány az általános megszorítások idején ígér pénzeket a romáknak, a gyűlöletet is erősíti velük szemben. "2004-ben volt már erről szó, hogy a cigánytelepeket felszámolnák. A keretösszeg 1 milliárd forint volt, majd a maradványképzéseket követően 500 millióra csökkentették ezt, de nem valósult meg semmi. Kirakatpolitizálásnak tekinthető ez az egész" - nyilatkozta Horváth Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei roma kisebbségi önkormányzat elnöke.

"Megtévesztő ígérgetések"

A Lungo Drom elnöke is úgy véli, hogy irreálisak a kormányfő romákat megtévesztő ígérgetései. "100 cigánytelep felszámolása körülbelül 100 milliárdba kerülne. A költségvetés nem bírja ezt el, de nem is a cigánytelepek felszámolásával kell először foglalkozni, hanem hogy a cigány emberek munkát kapjanak, a gyerekeik tanulhassanak, a cigány ember tudja eltartani a gyerekét, és utána segíteni abban, hogy saját lakáshoz jusson" - közölte Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

Farkas Flórián szerint romakérdésben nem kampányolnia kellene a kormánynak, hanem inkább garantálni azt, hogy a szegény sorsú családok gyermekei 2010-ben is hozzájussanak az iskolákban az ingyenes étkeztetéshez.