HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László: kormányokon átívelő roma programok indultak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Teleki
2009 Szeptember 20    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Kormányokon átívelő, hosszú távú, komplex romaprogramokat indított az MSZP-kormány, és ezt az utat kell folytatni ahhoz, hogy a cigányság integrációja megvalósuljon - mondta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetmény

A kormány 2013-ig felszámolja a félezernyi telep ötödét, foglakoztatási és oktatási programokat indít az óvodáztatástól az egyetemi képzésekig, 80-100 tanodaprogram kap támogatást, 200 diplomás fiatal kerülhet be a közigazgatásba, 300-an pedig a rendvédelmi pályán folytathatnak tanulmányokat - sorolta a részben idén, illetve januártól induló kormányprojekteket az MSZP országgyűlési képviselője.

A részleteket ismertetve elmondta: a modellprogramként még 2005-ben indult telepfelszámolás során eddig 39 cigánytelepet szüntettek meg, 342 új lakás épült, és az érintettek közül 388 ember került be az aktív foglalkozatásba. Három év alatt 100 cigánytelepet akarnak felszámolni, a meglévő 500-ból - fűzte hozzá.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a telepprogramnak komplexen kell megvalósulnia, a foglakoztatási és az oktatási programhoz kell kapcsolódnia - ehhez mintegy 9 milliárd forintot biztosítanak.

A Somogy megyei Zákány önkormányzata 50 millió forintot nyert telepfelszámolásra, de a helybéliek tiltakoznak a cigányság beköltöztetése ellen, és ennek hatására a település polgármestere és egy képviselő is lemondott. Az MTI-nek ezzel kapcsolatban feltett kérdésére válaszolva azt mondta: bízik a település lakóinak bölcsességében, abban, hogy belátják, a program kitörési pontot jelent állampolgárok számára, utak és közművek fejlődhetnek, és nem kell visszafizetniük a már kiutalt támogatást kamataival együtt. Zákány lakossága választhat: továbbra is szociálisan eltartottak vagy adófizető polgárok lesznek-e a község roma lakosai - fűzte hozzá.

Teleki László elmondta: már az óvodáztatásnál elindítják a felzárkóztató és tehetséggondozó programot, amelyhez egy tanodaprogram-támogatást is elindítanak, így már idén ősszel 80-100 tanoda kaphat segítséget, olyanok, amelyek már 2006-tól foglalkoznak hátrányos helyzetű, főként roma gyerekekkel.

A roma politikus szerint ezeknek a programoknak köszönhetően olyan mértékben bővülhet a cigány értelmiségiek száma, hogy rövid időn belül lehet Magyarországnak is egy Obamája.

Nem statisztikákra, tartalmi dolgokra van szükségük a romáknak, és a visszajelzések alapján a magyarországi cigányság a kormány romaprogramjai mögött áll - fogalmazott a szocialista politikus.

Megemlítette, hogy közigazgatási versenyvizsga után 200 roma diplomás kerülhet be a magyar közigazgatási rendszerbe, hozzátéve: ez a program szerinte harminc éves késéssel indult el Magyarországon. Felmérések szerint egyébként 6-8 ezer diplomás roma fiatal van ma Magyarországon. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta azt is, hogy 300 ösztöndíjas roma fiatal kerülhet be a rendőrtiszti és tiszthelyettesi képzésbe.

Teleki László kifejtette: ahhoz, hogy a cigányság sorsa rendeződjön, a következő kormányok számára is ki van jelölve az út, és a siker érdekében azon kell haladniuk.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt