HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Billogozzák a romákat Franciaországban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország, párizs
2009 Szeptember 10    Forrás: Balázs Gábor, Párizs-NOL


Ez a cikk archív

Franciaországban a jobboldali kormány alatt egyre durvább eszközöket vetnek be az illegális bevándorlókkal szemben. Nemrégen a francia rendőrség egy, a bevándorlókat ellenőrző razzia során Essone-megyében érdekes módszert választott a romák ellenőrzésére: pecsétet nyomott a már kontrollált emberekre. A különlegesen embertelennek tűnő eljárás természetesen hatalmas felháborodást váltott ki.

Hirdetmény

Noha a razziát végrehajtó rendőri szervek nem találtak kifogásolnivalót az eljárásban, melynek a célja az volt, hogy "a már ellenőrzött személyeknek ne kelljen egy második kontrollon is átesniük", nem csak az érintettek, a roma szerveztek, a bevándorlók jogait védő egyesületek, de a rendőri szakszervezetek és maga Eric Besson, bevándorlásügyi-miniszter is tiltakozását fejezte ki az ügy miatt.

A főként Bulgáriából és Romániából érkezett romák szálláshelyén végrehajtott razziáról Yves Bouyer, a romák jogaiért harcoló szervezet tagja adott hírt. Bouyer elmondta: "a módszer erősen a második világháborúra emlékeztet, ez nem olyan eljárás, melyet emberekkel szemben alkalmazni lehetne." Egy érintett roma még egyértelműbben fogalmazott: "nem vagyunk billogozni való állatok".

Yannick Danio, az Unité-SGP FO rendőri szakszervezet képviselője szerint, aki szintén megdöbbenését fejezte ki az esettel kapcsolatban, nem beszélhetünk "általánosítható eljárásról, valószínűleg csak helyi túlkapásról lehetett szó". Eric Besson miniszter vizsgálatot rendelt el és leszögezte, hogy az eljárás nem fog megismétlődni.

Mindenesetre Franciaország az utóbbi időben igen távol került a hagyományos, "emberi jogok hazája"-képtől, legalábbis, ami a bevándorlókkal való bánásmódot illeti. Fokozódnak a rasszista jellegű rendőri túlkapások, egyre inkább általánossá válik a bevándorlók jogainak semmibevétele, egyre nő az erőszakos kitoloncolások száma (csak idén 18 000 kitoloncolásra került sor. Az elnök által megállapított éves kvóta 30 000, amelyet tavaly sikerült teljesíteni).

Nicolas Sarkozy, aki megválasztását sok tekintetben a "bevándorlókkal" szembeni kemény kéz politika meghirdetésének köszönhette, ebben a tekintetben példásan betartja választási ígéreteit. Ettől persze a közbiztonság nem javult, sőt minden adat azt támasztja alá, hogy Sarkozy elnöksége alatt tovább romlott a helyzet. A francia szociális rendszer gondjai sem szűntek meg, hiszen ezek az illegális bevándorlók gyakran dolgoznak, azaz adót fizetnek, de papírok nélkül semmiféle szociális kedvezményre nem jogosultak, azaz inkább a rendszer befizetői, mint haszonélvezői (éppen ezért nem kerül sor a munkahellyel rendelkező bevándorlók "regularizációjára" sem).Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt