2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma gyermekek helyett üdültek Kolompárék?
2009. 09. 03. 00:00

A közösségerősítő együttfürdőzgetésbe, lakmározásba azonban kis szépséghiba csúszott.

Fekete luxusautóikkal érkezve családtagjaikkal üdültek országos és Bács-Kiskun megyei cigány önkormányzati vezetők Balatonmáriafürdőn tavaly nyáron. A luxus romabuli főszereplője Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke volt. A közösségerősítő együttfürdőzgetésbe, lakmározásba azonban kis szépséghiba csúszott, nevezetesen, hogy olyan közpénzen történt, amelyet halmozottan hátrányos helyzetű cigány gyerekek táboroztatására szánt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány. Legalábbis ezt állította lapunknak Hajek Csaba, aki a főpályázó Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat mellett mint pályázati alvállakozó - médiareferens - kísérte figyelemmel a csaknem egyhetes eseményt, fotókat is készítve Kolompárék balatoni vigasságáról.

Anyanyelvű és népismereti gyermek és ifjúsági táborok - ez volt a pályázati kiírás, ám amint arról Hajek munkatársunknak beszámolt semmiféle gyermekekre irányuló nyelvi képzésnek, hagyományőrzésnek beillő tevékenység nem folyt Balatonmáriafürdőn. Szerinte szülők és képzési szakemberek nélkül mindössze egy öregcsertői hátrányos helyzetű testvérpár volt jelen. A többi táborlakó mind Bács-Kiskun megyei illetőségű cigányvezető volt, családostul. Utóbbiak közül Kolompár Orbán kiskunmajsai, három folyamatban lévő büntetőügye közül kettő a helyi romaszervezetéhez kapcsolódik. De részt vett a nyári bulin egyik vádlott-társa, Kolompár László, valamint Agócs János megyei cigány önkormányzati elnök, Kőrösi Gusztáv, Bogdán József, Horváth Szilveszter települési kisebbségi vezető is.

Többször kerestük Kolompár Orbánt, hogy a fentiekre reagáljon, de nem hívta vissza munkatársunkat. Kolompár László OCÖ-képviselő, az elnök vádlott-társa lapunknak ugyanakkor azt állította, Hajek téved, mert tavaly egy időben zajlott gyermek- és felnőttképzés a Balaton partján; márpedig a cigány vezetők az utóbbi vendégei voltak. Teljesen másként nyilatkozott érdeklődésünkre Agócs János Bács-Kiskun megyei roma önkormányzati vezető. Mint mondta, már visszafizették a roma gyermektábor céljaira kapott pályázati pénzt a kisebbségi közalapítványnak, és a cigány vezetők összejövetelét utólag a megyei közgyűlés finanszírozta. Roma vezetők dőzsölését soha nem támogattuk, mi csak nehéz sorsú roma gyermekek integrációjára szoktunk anyagiakat áldozni - cáfolta Agócsot a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, Bányai Gábor. A Magyar Nemzet próbált utánajárni annak is, valóban visszakerült-e a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány kasszájába a szóban forgó pályázati pénz, de Németh Erika kuratóriumi elnök, volt MSZP-s képviselő arra hivatkozva, hogy üdül, jövő hétfőre ígérte a felvilágosítást.