HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár Orbán lejáratási kísérletnek tartja a nyaralását firtató sajtóhíreket

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, balaton
2009 Szeptember 03    Forrás: MR1,MTI


Ez a cikk archív

Kolompár Orbán szerint a politikai ellendrukkerei minden elkövetnek a lejáratása érdekében, amikor azt terjesztik róla, hogy hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett üdült volna közpénzből a Balatonnál. Vele egyetértve a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke csak vendégként, pár órára jelent meg a Balatonmáriafürdőn tartott táborozáson.

Hirdetmény

Kolompár Orbán az MTI-nek csütörtökön kijelentette: "politikai ellendrukkereim és a velük cinkos médiával együtt Kolompár Orbán-fóbiában szenvednek, és mindent elkövetnek a lejáratásom érdekében".

Közlése szerint évente 10-15 táborba, hasonló jellegű rendezvényre kap meghívást, amelynek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül - mindig eleget tesz, és a romák oktatási, foglalkoztatási helyzetéről, jövőjéről beszélget a táborvezetőkkel és a gyermekekkel.

Az OCÖ elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "sem külföldi, sem egzotikus nyaraláson soha nem vettem részt, ellentétben más bal-, és jobboldali politikusokkal, roma vezetőkkel, annak ellenére, hogy erre már számos alkalommal nyílt volna lehetőségem". Közlése szerint OCÖ-elnökként egyetlen nap szabadságot sem vett igénybe az elmúlt hat év alatt.

Szintén Kolompár Orbán lejáratására tett kísérletnek tartja a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzata elnöke azt a sajtóban megjelent információt, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke "luxusnyaralásra" költötte volna a romagyermekek táboroztatására elnyert pályázati összeget.

Agócs János, a Bács-Kiskun megyei cigány kisebbség önkormányzatának elnöke az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében tudatta: Kolompár Orbán nem tagja a Bács-Kiskun megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak, a gyermekek táboroztatásában nem vett részt, a programot az OCÖ nem támogatta, a roma vezetőt pedig mindössze egy délutáni beszélgetésre hívták meg a gyermekek és kísérőik közzé.

A megyei kisebbségi önkormányzat vezetője megjegyezte: a Balatonmáriafürdőn tartott táborban összesen 65 gyermek és 10 kísérő vett részt vett, a táborozók faházas apartmanban üdültek, és ez szerinte nem nevezhető luxusnak sem Magyarországon, sem Európában.

A megyei roma vezető az MTI-nek azt is elmondta, mivel a táborozásra nyert pályázati támogatást - amely csak egy részét fedezte a teljes összegnek - visszafizették, végül a teljes költséget a megyei képviselet fedezte.

Németh Erika, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) elnöke azt közölte: a Bács-Kiskun megyei Cigány Önkormányzat tavaly valóban nyert 400 ezer forintot gyerekek táboroztatására, de azt vissza kellett fizetnie kamatostul, mert az elszámolásnál kiderült, hét nap helyett csak öt napig táboroztak, és ez szerződésszegésnek minősült. Az odaítélt támogatást az érdekképviselet még tavaly szeptemberben visszautalta a közalapítvány számlájára - tudatta Németh Erika.

A közalapítvány honlapján közölt adatok szerint "Anyanyelvű és népismereti gyermek- és ifjúsági táborokra" 2009-ben összesen 28 millió 358 ezer 500 forint támogatást ítéltek meg 152, cigány, román, német, görög, ruszin, szlovák, horvát és szerb nemzetiségű kisebbségi önkormányzatnak, egyesületnek. A maximálisan elnyerhető támogatás 400 ezer forint volt. Tavaly, 2008-ban 171 pályázó között osztották el hasonló feltételek mellett a 30 millió forintos keretösszegű támogatást.

A pályázati kiírások szerint a támogatási összeg csak akkor számolható el, ha a pályázó legalább 20 fiatal (6-32 év között) számára legalább 7 nap (6 éjszaka) időtartamra tart foglalkoztatást, és napi költségként ezer forint számolható el gyermekenként.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke csütörtökön közleményben lemondásra szólította fel Kolompár Orbánt. "Felszólítjuk a szocialista kormányt arra, hogy ne asszisztáljon tovább Kolompár Orbán törvénytelen pénzpazarlásához! A kormányzat a romák pénzét ne adja oda ennek az embernek, mert ezzel csak a cigányellenes hangulatot erősíti a társadalomban, valamint a romák közti elégedetlenkedést segíti elő" - írta a roma politikus.

Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta: a két sajtóorgánum, és a lapokkal valótlan információkat közlő Hajek Csaba ellen jogi lépéseket tesz rágalmazásért.

Az ügyet kirobbantó Hajek Csaba, aki a táborozás idején a cigány önkormányzat sajtósa volt, örül annak, hogy kiderült: nem az alapítványi pénzből finanszírozták a nyaralást. Az egykori sajtós szerint viszont a táborral továbbra is az a probléma, hogy a cigány vezetők nem a rászorultakat, hanem a családtagjaikat nyaraltatták. Hajek Csaba visszautasítja azt a vádat, hogy az ügy feltárásával és a képek bemutatásával Kolompár Orbánt akarja besározni, mivel - mint az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta - nincs semmiféle politikai ambíciója.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt