2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Kiirtalak benneteket, mocskos cigányok"
2009. 09. 03. 00:00

Több szemtanú állítása szerint megfenyegetett négy gyerekes cigány család három hónapja költözött Karosra.

A több szemtanú állítása szerint megfenyegetett négy gyerekes cigány család három hónapja költözött Karosra, a zaklatással vádolt rendőr házának közelébe. A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetője a Roma Sajtóközpontot arról tájékoztatta: már korábban is többen panaszkodtak neki, hogy a rendőr rendszeresen szidalmazza és fenyegeti a falubeli romákat.

Zsiga István elmondása szerint most "szakadt el a cérna", amikor a négygyerekes anya kiment gyermekeivel a rendőr háza melletti játszótérre, és a férfi életveszélyesen megfenyegette őket. A roma vezető, aki egyben a települési önkormányzatban is képviselő azt mondta: a rendőr először a kerítésén belülről mocskolódott, majd amikor a család ezért inkább hazaindult, már a ház előtt állva kiabálta a gyerekeknek és az anyjuknak többek füle hallatára: "kiirtalak benneteket, mocskos cigányok, mert már így is többen vagytok a faluban, mint kellene".

A történtek után a család feljelentést tett, viszont annyira félnek, hogy mivel mindenképpen a rendőr háza előtt kell elmenniük, csak akkor mernek kilépni a házukból, ha mások is vannak az utcán - tette hozzá a cigány képviselő, aki ezért rendkívüli önkormányzati ülést hívatott össze. Ezen azonban nem született semmilyen érdemi döntés.

A település polgármestere a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: nincs mitől félnie az érintett roma családnak, mert nem bántotta őket senki, és a képviselőtestület egyébként sem foglalhat állást az ügyben, mert zajlik a rendőrségi vizsgálat. Kulcsár Nándor úgy vélte: "a falu csendes, nyugodt környék, egyetlen okoskodó ember van a településen, nem tudom mit akar, csak csipkelődik a két család".

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodavezetője megerősítette: valóban érkezett a karosi rendőr ellen bejelentés, amelyet kivizsgálnak. Dr. Gaskó Bertalan alezredes hozzátette: a megyei nyomozó ügyészségre is érkezett feljelentés ugyanebben az ügyben.

A helyi cigány vezető azt állítja: a helybeli roma gyerekek már nem járnak az egyébként nemrég épült játszótérre azzal, hogy "a rendőr bácsi mindig veszekszik és elzavar bennünket".