2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas: Kolompárnak azonnal távoznia kell!
2009. 09. 03. 00:00

A fideszes képviselő szerint az OCÖ elnöke nem először adja jelét annak, hogy sajátjaként kezeli a roma közösség pénzét.

Mint ismert, a Magyar Nemzet csütörtöki számában írta meg, hogy a Magyar Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány által gyermektáboroztatásra odaítélt pénzből nyaraltak egy hétig Kolompár Orbánék tavaly Balatonmárián. Erről egy pályázati alvállalkozó számolt be lapunknak, aki mindezt fényképekkel is dokumentálta. A pályázatot gyermektáboroztatásra írta ki a közalapítvány, de szinte kizárólag Bács-Kiskun megyei cigány vezetők és rokonaik kaptak lehetőséget a strandolásra - olvasható Farkas Flórián közleményében.

A fideszes képviselő szerint az OCÖ elnöke nem először adja jelét annak, hogy sajátjaként kezeli a roma közösség pénzét, azt képzeli, hogy posztjával csak kényelem, luxus és anyagi előnyök járnak, kötelesség meg semmi. Kolompár Orbán ellen emiatt már több büntetőeljárás is folyik - emlékeztet a Lungo Drom elnöke.

A cigány érdekképviseleti szervezet elnöke már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy Kolompár alkalmatlan posztjára, és méltatlan a cigány emberek bizalmára, szégyene mindazoknak, akiket képviselnie kellene. Az a legkevesebb, hogy azonnal távozik az OCÖ elnöki székéből - közölte Farkas Flórián.

A Lungo Drom nevében pedig felszólítja a szocialista kormányt arra, hogy ne asszisztáljon tovább Kolompár Orbán törvénytelen pénzpazarlásához. A kormányzat a romák pénzét ne adja oda ennek az embernek, mert ezzel csak a cigány-ellenes hangulatot erősíti a társadalomban, valamint a romák közti elégedetlenkedést segíti elő - olvasható Farkas Flórián közleményében.

A pályázatot gyermektáboroztatásra írta ki a Magyar Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány, de Hajek Csaba szerint a táborban - egy hátrányos helyzetű testvérpár kivételével - Bács-Kiskun megyei cigány vezetők és rokonaik strandoltak.

A lap emlékeztet rá, hogy Kolompár Orbán kiskunmajsai, három folyamatban lévő büntetőügye közül kettő a helyi romaszervezetéhez kapcsolódik. Részt vett a nyári bulin Kolompár Orbán egyik vádlott-társa, Kolompár László, valamint Agócs János megyei cigány önkormányzati elnök, Kőrösi Gusztáv, Bogdán József, Horváth Szilveszter települési kisebbségi vezető is.

Hogy pontosan milyen pénzből és milyen körülmények között szerveződött az egyhetes nyaralás, egyelőre nem világos. A Magyar Nemzet nem tudta elérni Kolompár Orbánt, hogy a balatonmáriai üdülésről nyilatkozzon. Kolompár László OCÖ-képviselő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy Hajek téved, mert tavaly nyáron egy időben zajlott gyermek- és felnőttképzés a Balatonnál, a cigány vezetők az utóbbi vendégei voltak.

Agócs János azt mondta, hogy már visszafizették a gyermektábor céljaira kapott pályázati pénzt a kisebbségi közalapítványnak, és a cigány vezetők összejövetelét utólag a megyei közgyűlés finanszírozta. Agócs Jánost viszont cáfolta Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés fideszes elnöke: szerinte kizárt dolog, hogy a megye fizette volna a roma vezetők szórakozását.

A Magyar Nemzet megkereste az alapítványt is az ügyben, de Németh Erika, a kuratórium elnöke csak a jövő hétre ígért felvilágosítást.