2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fővárosi kampány indult
2009. 09. 02. 00:00

A baloldali értékeket magába foglaló politikára van szükség.

Csóka János Pál az est házigazdája elmondta, hogy olyan baloldali értékeket magába foglaló politikára van szükség, amely a pártoktól függetlenül politizál, és olyan képviselőkre, akiknek az első a fővárosi cigányság érdekképviselete.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat lehetőségeit és vállalt feladatait megsokszorozni képes személyeket, képviselőjelölteket szeretne maga köré gyűjteni. Az esten felszólalt Solymosi Imre szociálpolitikus, aki elmondta, hogy új cigány közéletre van szükség, mert a régi és a folyamatban lévő politikai technikák nem alkalmasak a mában, a közeli jövőben pedig csak hátráltatja a magyarországi cigányság felzárkóztatását. Az új Országos Cigány Önkormányzat sem engedheti meg magának, hogy képviselői ne felkészült, erkölcsös emberekből álljon.

VK: 1994-óta vezeti az Újpesti Roma Önkormányzatot. Milyen megfontolásból indul el a fővárosért, kérdezem Csóka János Pált?

Csóka János Pál: Újpesten a negyedik ciklusomat töltöm a Fővárosi Cigány Önkormányzatban a másodikat. Az első ciklusban, úgy érzem rengeteget tanultam és számos olyan programhoz adtam a nevem, amelyben nem csak öröm, hanem büszkeség is volt részt venni, dolgozni érte. A képviselők összhangban voltak és érdemi tárgyalások terepe volt az önkormányzat. Minden héten fél napot beszélgettünk és győzködtük, informáltuk egymást. A testületet, Zsigó Jenő vezette. A mostani ciklusban nincs meg a képviselőtestületben az a légkör, amely a teljesítményét fokozni tudná, hiába vannak jó gondolatok, jó kezdeményezések nem kerülnek megvalósításra, vagy félmegoldások születnek, megmaradnak a beszéd szintjén. Úgy gondolom, hogy más, erősebb csapatra van szükség. Megkerestem Zsigó Jenőt, hogy készüljünk a következő választásra. Õ az mondta, hogy elfáradt, és ha akarom magamért csináljam. Felhívtam több kerületi képviselőt, akik bíztattak az indulásra, ez volt a döntő.

VK: Miben sikerült - már az elején megállapodni - a jelenlévőkkel?

A változás, a jobbítás szándéka mindenkiben megvolt. Megállapodtunk, szavunkat adtuk, hogy cselek nincsenek, kibeszélünk mindent. Közösen készítjük el azt a programot, amit meg szeretnénk valósítani. Nem bántjuk a mostani ciklust, csak előre koncentrálunk. Amelyik kerülettel nem kötünk szövetséget, ott jelölteket állítunk és közösen választjuk ki a megfelelő személyeket és együtt dolgozunk azért is, hogy ők nyerni tudjanak. Családokat és szervezeteket keresünk meg a sikerért, nem pedig a jelenlegiekkel egyezkedünk, hiszen ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy a kerületekben a lehető legjobb munka folyjék, mint a saját sikerünket. A fővárosi kilenc főbe, pedig a feladathoz választunk jelölteket. Egy személy helye dőlt el idáig, Szilvási István biztosan helyet kap és a kultúra, programszervezés tartozik majd a feladatai közé. A jelenlévők ismerik munkásságát az Athe Sam fesztiválokon nyújtott teljesítményét. A XXII-ik kerület CKÖ vezetőjét, Daróczi Károlyt is szeretném ha szerepet vállalna a csapatban. A csatlakozott tizenegy szervezetvezető és huszonhét képviselő abban is maximálisan egyetértett, hogy az országos cigány politikában a Solymosi Imre vezette csapatot támogatjuk az Országos Cigány Önkormányzat élére.