2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Települési őrség alakult Hajdúszováton
2009. 09. 01. 00:00

A települési őrség 12 tagú lesz, a roma lakosok rendkívül aktívan készültek a feladatukra.

A települési őrség 12 tagú lesz, a roma lakosok rendkívül aktívan készültek a feladatukra, s keddtől három csoportban, éjjel-nappali váltásban kezdik meg a szolgálatukat - mondta.

Hadházi László közölte azt is, hogy jelenleg 274 segélyre szoruló él Hajdúszováton, közülük a most munkába álló települési őrökkel együtt 88-an dolgoznak az Út a munkához program keretében.

Galyas István, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az OCÖ anyagilag is támogatja a hajdúszováti települési őrség működését.

Ez azt jelenti, hogy az 5 százalékos önkormányzati önrészt fele-fele arányban biztosítja az OCÖ és a helyhatóság - tette hozzá a polgármester.

Juhász Zoltán rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arra kérte a települési őrség tagjait, hogy legyenek a "falu szemei, fülei".

Állandó jelenlétük a közterületeken visszatartó erejű lehet az esetleges szabálysértések, bűncselekmények elkövetésében. Azonban felhívta a figyelmet: a települési őröknek nincs több joguk, mint a többi állampolgárnak. Vagyis önállóan nem intézkedhetnek, de a hatóságnak jelezve hozzájárulhatnak, hogy csökkenjen a bűncselekmények száma a településen.

Utóbbi kapcsán Hadházi László elmondta: évente 40-50 ismertté vált bűncselekményt követnek el Hajdúszováton, de a tendencia csökkenést mutat.

A települési őrség működésétől egyfajta nevelő hatást is várnak a romaközösség körében - fűzte hozzá.