HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A külügy szerint a romák kivándorlását anyagi haszonszerzés céljából szervezik

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kanada, kivándorlás
2009 Augusztus 29    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását - erről a tárca képviselőjeszombaton beszélt a romák elleni támadássorozat elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón, Budapesten.

Hirdetmény

Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért aKülügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak.

Tájékoztatása szerint tavaly márciustól, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, 1.300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz feltehetően roma származású magyarállampolgárok, de a hatóságok egyetlen esetben sem adtak helyt a kérelemnek. Hozzátette: míg tavaly 288 kérelmet adtak be, az idén augusztusig 1080 eset került a kanadai hatóságok elé.

Berta Krisztina közlése szerint világviszonylatban a magyarországi igények száma nem magas, de ezekben az ügyekben "érezhető, kitapasztalható a mesterséges gerjesztés", ami mögött utazási irodák,roma vagy nem roma személyek állnak.

Megjegyezte, hogy a kivándorlást megkísérlő családok nincsenek tisztában a lehetőségekkel, nem ismerik a helyzetet, egy bizonytalan jövő miatt felégetnek maguk mögött mindent, elkótyavetyélik avagyonukat, majd pár nap vagy hónap múlva kénytelenek visszatérni Magyarországra.

A Külügyminisztérium szakembere emlékeztetett arra: csak a Zámolyról elmenekült cigányok kaptak menekültstátuszt más országban, 2004 óta egyetlen esetben adtak helyt ilyen jellegű kérelemnek.

Kijelentette: Kanada a menedékkérelmi eljárást fel fogja gyorsítani, de nagy valószínűséggel a jövőben egy-két esetben sem kerül majd sor arra, hogy menekültstátust adjanak. Berta Krisztinamegjegyezte: európai országok repterein olyan új tiszteket neveztek ki, akik az általuk gyanúsnak vélt családokat nem engedik fel a kanadai gépre; az elmúlt hónapokban, hetekben néhány roma család csak konzuli segítséggel tudott hazajönni.

Közlése szerint július végén munkacsoport jött létre a két ország szakembereinek részvételével, ha a helyi közösségekben igény lenne tájékoztatásra, a magyar külügy és a kanadai szakembereksegítséget, információt adnának az állampolgároknak.

A napokban több száz roma jelezte kivándorlási szándékát az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ), a cigányokat ért támadásokra és diszkriminációra hivatkozva. Az OCÖ pénteken elfogadotthatározatában arra kérte a romákat: senki ne hagyja el az országot, a kivándorlás, a menekülés nem lehet megoldás a népcsoport problémájára.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a szombati találkozón szólt arról: a cigányok félelemben élnek a vidéki településeken, sokan ugyanis nem hiszik el, hogy a hat halálos áldozatot követelősorozattámadás minden elkövetőjét elfogták a rendőrök. Mint mondta, a cigánytelepek lakói elleni "provokációk" új félelmeket gerjesztenek, ez az oka a kivándorlási szándéknak.

Az MTI-hez a hét elején eljutott egy aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom amagyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt