HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ: egyetlen cigány se hagyja el az országot!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, OCÖ, kanada
2009 Augusztus 28    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Egyetlen cigány származású ember se hagyja el az országot, a kivándorlás, a menekülés nem lehet megoldás a népcsoport problémájára - erről állapodott meg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöksége pénteki zárt ajtók mögötti tanácskozásán.

Hirdetmény

Kolompár Orbán elnök a roma érdekképviselet elnökségi ülésének szünetében újságíróknak azt mondta: több száz igény érkezett a fővárosból és vidékről a testülethez, hogy olyan igazolást állítson ki számukra, miszerint "terrorban élnek" Magyarországon a cigányok, ezért segítse kivándorlásukat a népcsoportot ért sorozattámadások és a diszkrimináció miatt.

A roma vezető újságíróknak azt mondta: az OCÖ elnöksége arra kéri a magyarországi cigányokat, ne hagyják el az országot, ugyanis más országban sem lenne biztosítva sorsuk jobbra fordulása. Határoztak arról is: a roma testület azonnal lépjen kapcsolatba a kormánnyal, hogy érzékelhető változás történjen a cigányság életében, ne kelljen rettegésben élnie a népcsoportnak, és ennek biztosítására fogja kérni szombati találkozójukon az országos rendőrfőkapitányt is.

Az OCÖ elnöksége arra kéri a célállomásként megjelölt országok, Kanada, Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium nagyköveteit, hogy adjanak tájékoztatást személyesen, vagy internetes oldalaikon arról, milyen feltételekkel lehet beutazni országukba, és mi vár azokra, akik "egyéb feltételek nélkül" lépnék át az országhatárukat.

Kolompár Orbán szerint a roma politikusok és a politikai elit felelőssége, hogy olyan helyzetet teremtsenek, ne keljen egyetlen embernek se elhagynia az országot. Ezért, mint mondta, fontos az új kiegyezés, hogy egy békés alapokon nyugvó országot építsenek romák és nem romák, közösen.

Újságírói kérdésre megjegyezte: amennyiben olyan igazolást adna ki az OCÖ, hogy Magyarországon üldözik a cigányságot, és fenyegetettségben élnek, akkor vagy az országgal, vagy a saját népcsoportjával kerülne szembe. "Ha egy ember is elhagyja az országot ilyen probléma miatt, az is sok, nem szabad engedni, hogy az országot kettészakítsák" - fogalmazott az OCÖ elnöke, hozzátéve, "vannak erre irányuló politikai indíttatások".

Megjegyezte, a vidéken élő kisebbség és többség közötti hangulatot csitítani kell, és az OCÖ következő közgyűlése elé terjeszti a romák kivándorlási igényeit.

Az MTI-hez a hét elején eljutott egy olyan aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom a magyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.

Az egyik aláíró, Báder András az MTI-nek azt mondta: családja és rokonsága félelemben él a cigányságot ért sorozattámadások miatt, a jövőjük pedig kilátástalan a hétköznapi életben tapasztalható diszkrimináció miatt. Kijelentette: a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjainak elfogása még nem garancia arra, hogy nem lesznek újabb gyilkosságok, fenyegetések a cigányság ellen. Báder András szerint "nem alaptalanul félnek" a vidéken élő romák attól, hogy lesznek követőik a most elfogottaknak.

Farkas József, aki szintén aláírta a kérelmet, az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: félelemmel tölti el őket, hogy Magyarországon megerősödött a szélsőjobboldal, újraalakult a Magyar Gárda, és parlamenti tényező lehet a Jobbik a maga radikális ideológiájával. Közlése szerint szervezett formában kívánnak - lehetőleg a tengerentúlra - kivándorolni, ehhez kérnek "politikai segítséget" az OCÖ elnökétől.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt