2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

OCÖ: egyetlen cigány se hagyja el az országot!
2009. 08. 28. 00:00

Az OCÖ elnöksége arra kéri a magyarországi cigányokat, ne hagyják el az országot.

Kolompár Orbán elnök a roma érdekképviselet elnökségi ülésének szünetében újságíróknak azt mondta: több száz igény érkezett a fővárosból és vidékről a testülethez, hogy olyan igazolást állítson ki számukra, miszerint "terrorban élnek" Magyarországon a cigányok, ezért segítse kivándorlásukat a népcsoportot ért sorozattámadások és a diszkrimináció miatt.

A roma vezető újságíróknak azt mondta: az OCÖ elnöksége arra kéri a magyarországi cigányokat, ne hagyják el az országot, ugyanis más országban sem lenne biztosítva sorsuk jobbra fordulása. Határoztak arról is: a roma testület azonnal lépjen kapcsolatba a kormánnyal, hogy érzékelhető változás történjen a cigányság életében, ne kelljen rettegésben élnie a népcsoportnak, és ennek biztosítására fogja kérni szombati találkozójukon az országos rendőrfőkapitányt is.

Az OCÖ elnöksége arra kéri a célállomásként megjelölt országok, Kanada, Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium nagyköveteit, hogy adjanak tájékoztatást személyesen, vagy internetes oldalaikon arról, milyen feltételekkel lehet beutazni országukba, és mi vár azokra, akik "egyéb feltételek nélkül" lépnék át az országhatárukat.

Kolompár Orbán szerint a roma politikusok és a politikai elit felelőssége, hogy olyan helyzetet teremtsenek, ne keljen egyetlen embernek se elhagynia az országot. Ezért, mint mondta, fontos az új kiegyezés, hogy egy békés alapokon nyugvó országot építsenek romák és nem romák, közösen.

Újságírói kérdésre megjegyezte: amennyiben olyan igazolást adna ki az OCÖ, hogy Magyarországon üldözik a cigányságot, és fenyegetettségben élnek, akkor vagy az országgal, vagy a saját népcsoportjával kerülne szembe. "Ha egy ember is elhagyja az országot ilyen probléma miatt, az is sok, nem szabad engedni, hogy az országot kettészakítsák" - fogalmazott az OCÖ elnöke, hozzátéve, "vannak erre irányuló politikai indíttatások".

Megjegyezte, a vidéken élő kisebbség és többség közötti hangulatot csitítani kell, és az OCÖ következő közgyűlése elé terjeszti a romák kivándorlási igényeit.

Az MTI-hez a hét elején eljutott egy olyan aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom a magyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.

Az egyik aláíró, Báder András az MTI-nek azt mondta: családja és rokonsága félelemben él a cigányságot ért sorozattámadások miatt, a jövőjük pedig kilátástalan a hétköznapi életben tapasztalható diszkrimináció miatt. Kijelentette: a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjainak elfogása még nem garancia arra, hogy nem lesznek újabb gyilkosságok, fenyegetések a cigányság ellen. Báder András szerint "nem alaptalanul félnek" a vidéken élő romák attól, hogy lesznek követőik a most elfogottaknak.

Farkas József, aki szintén aláírta a kérelmet, az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: félelemmel tölti el őket, hogy Magyarországon megerősödött a szélsőjobboldal, újraalakult a Magyar Gárda, és parlamenti tényező lehet a Jobbik a maga radikális ideológiájával. Közlése szerint szervezett formában kívánnak - lehetőleg a tengerentúlra - kivándorolni, ehhez kérnek "politikai segítséget" az OCÖ elnökétől.