HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felavatták Fátyol Misi cigányprímás szobrát Makón

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  fáytol, makó
2009 Augusztus 20    Forrás: MTI,RomNet


Ez a cikk archív

Kiss Jenő szobrászművész alkotását a sokak által kedvelt és tisztelt zenész születésének századik évfordulóján a Maros-parti város központjában állították fel, egykori "munkahelye", a Korona Szálló mellett.

Hirdetmény

"Mosolydoktor volt, aki a lelkeket gyógyította" - mondta az ünnepségen a település díszpolgára, Keczer Tamás. Az elérzékenyült egykori pedagógus szerint barátját úgy ismerték és ismerik most is a városban, mint nyílt, szerény, szorgalmas és elsősorban titoktartó embert, aki bár "sok lopott pillantást és érintést látott", ezt soha senkinek nem mondta el.

Buzás Péter, Makó polgármestere avatóbeszédében kiemelte: a város a szoborral tanúbizonyságot tett a toleranciáról, és arról, hogy a makóiak odafigyelnek a történelem nagyjaira, és nem felejtik a város kiválóságait sem. Mint az ünnepségen elhangzott, az országban ez a második emlékmű, amelyet cigányprímásnak állítottak, és az első teljes alakos alkotás. Elsőként a szegediek állítottak emléket a városi prímásnak, Dankó Pistának, de a világban is nagyon kevés hasonló alkotás van.

A szobrot készítő makói művész, Kiss Jenő korábban elmondta: a legendás cigányprímás alakját elsősorban korabeli fotográfiák alapján mintázta meg, de az alkotás elkészítéséhez tanulmányozta a muzsikus életét és zenei munkásságát is. A 190 centiméter magas bronzszobrot alacsony, fagyálló mészkő posztamensre állították a Korona Szálló épületének közvetlen közelébe, a szökőkút mellé. Az 5/4-es életnagyságú, álló figura kezében hegedűjét tartja, vonóját pedig leereszti, mint aki éppen befejezte a zenélést. Az alak mellett az egykor volt kávéházak hangulatát egy szék idézi meg.

Kiss Jenő kiemelte: szeretné, ha a szobor a makóiak mindennapjainak részévé válna. A Korona Szállóban gyakran rendeznek esküvőket, Fátyol Misi alakja a székkel akár kiváló fényképezési helyszín lehet az ifjú pároknak.

A szobor elkészítése a város lakóinak, elsősorban az egykori zenésztársnak, Bozsogi Attilának az ötlete volt. Tavaly tavasszal több mint hatszáz aláírás gyűlt össze Makón, hogy szobrot állítsanak Fátyol Misi emlékére. Az önkormányzat országos pályázatot írt ki a mű elkészítésére és egymillió forintot különített el a költségvetésből erre a célra.

Fátyol Misi zenei tudását a korabeli szakma is nagyra értékelte, országos ismertségnek örvendett. Néhány évig külföldön is dolgozott, mielőtt végleg hazatért szülővárosába. Az egykor Makón élt muzsikus 1980 februárjában hunyt el, és idén szeptemberben lenne százéves.

Fátyol Misi miatt jött Makóra a 100 Tagú Cigányzenekar

Szerdán érkezett Makóra a 100 Tagú Cigányzenekar és Szentpéteri Csilla zongoraművész is, hogy a város híres szülöttjének, Fátyol Misi szobrának avatásán koncertet adjanak a hagymaváros lakóinak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Rafael Gyula az Echo Tv-ben

  • Miért tüntette el az ORÖ a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját?

  • Érzékenyítő tréningre küldik a romákat diszkrimináló biztonsági őröket

  • Rafael Gyula: Rágalomhadjárat ellenem?

  • Máté Dezső: Ha angolul beszélek, akkor külföldi vagyok és nem magyar cigányCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt