HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Augusztus 14    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyarországi romák elleni támadások miatt és az európai cigányság valós társadalmi integrációja érdekében kétnapos nemzetközi tanácskozást tartanak roma és nem roma civil szervezetek, jogvédők és közéleti személyiségek részvételével hétfőtől Marosvásárhelyen.

Hirdetmény

Ifjabb Bogdán János, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta: egy román civil szervezet azzal a céllal hívta a össze a környező országok, így Szlovákia, Románia, Lengyelország és Magyarország roma civil szervezeti vezetőit, jogvédőket, hogy kialakítsanak egy olyan közös javaslatot, amely a cigányság elleni terror, a megfélemlítés és a gyilkosságsorozat felszámolására vonatkozik.

Hozzátette: arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy közös felelősség- és kockázatvállalásra van szükség. A szóvivő tájékoztatása szerint Magyarországot az OCÖ elnöke és általános elnökhelyettese képviseli, de más roma civil szervezetek is meghívást kapnak. Többek között ott lesz Magyari-Vincze Enikő romániai szociológus, kutató, Nicolae Gheorghe szociológus, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet volt cigányügyi főtanácsadója, a romániai Romák Országos Szövetségének elnöke, valamint Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista, az Autonómia és a Másság Alapítvány, illetve a Rádió C kezdeményezője, a Tolerancia-díj alapítója is, de a tengerentúlról is várnak polgárjogi aktivistákat - fűzte hozzá.

Ifjabb Bogdán János úgy fogalmazott: üzenetértékű, hogy éppen abban a városban, Marosvásárhelyen rendezik a cigányságról szóló konferenciát, ahol 1990 márciusában a magyarellenes pogrom idején azzal a felkiáltással érkeztek meg a cigányok: "Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!", és ez azóta szállóigévé vált.

"Mára megfordult a helyzet, mi szorulunk segítségre, ezért azt várjuk, a magyarok kiáltsák: ne féljenek a cigányok, mert itt vannak a magyarok" - mondta az OCÖ szóvivője.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt