HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Új Szó: Forró nyári cigánykérdés Szlovákiában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 Augusztus 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Várható volt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is bekövetkezik a robbanás a többség és az ország legnagyobb szociális problémáját alkotó roma kisebbség viszonyában. Már csak azért is, mert a romák aránya és körükben a mélyszegénység mértéke még a déli szomszédunknál tapasztaltnál is magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

Hirdetmény

A gyúlékony elegyet a Szlovák Testvériség nevű szervezet gyújtotta lángra, az ürügyet a romák által elkövetett súlyos bűncselekmények szolgáltatták. Félő, hogy ez csak a kezdet, a lángok a jövőben még magasabbra csaphatnak - jegyzi meg a lap.

Az elegy legfőbb összetevője a roma lakosság szociális, munkaerőpiaci helyzete. A környezete által cigánynak tartott népesség többsége az átlagnál jóval szegényebb, ők alkotják a mélyszegénységben élők túlnyomó részét, többségüknek nincs munkája. Arányuk viszont gyorsan nőtt az elmúlt évtizedekben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, azzal fenyegetve, hogy - a lakosság elöregedésével és a nyugdíjasok számának növekedésével párhuzamosan - teljesen felborítja az eltartók és eltartottak arányát. Röviden: Szlovákia finanszírozhatatlanná válik. A problémát konzerválja és reprodukálja a roma gyerekek szánalmasan rossz iskolai teljesítménye.

Nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből kitörni csak az iskolázottság és foglalkoztatottság javításával lehetséges. E nehéz, szinte teljesíthetetlen feladatok megvalósításához csakis olyan társadalmi-gazdasági rendszer létrehozásán keresztül vezet az út, amely a munkahelyek teremtését, a munka elfogadását és a jó iskolai előmenetelt támogatja. A múltban a hibák többsége ott történt, hogy a munkahelyeket teremtő vállalatokat, vállalkozókat agyonnyomták adó- és járulékterhekkel, túlszabályozással, bürokráciával, miközben a potenciális munkavállalót segélyekkel tömték. Az iskolarendszerben pedig a leterhelt, alulfizetett és megfélemlített pedagógusok eszközök nélkül maradtak: nem lehet büntetni, csak jutalmazni, nincsenek szankciók és szabályok, a diákoknak csak jogaik vannak. Az állam így rossz üzeneteket küldött: nem éri meg munkahelyet teremteni, nem éri meg dolgozni, hiszen ott a segély, és nem éri meg tanulni sem.

A politika és közélet szereplőinek ezen a helyzeten kellene változtatni, de többségüknek esze ágában sincs ezt megtenni. A szélsőségesebb pártok, mozgalmak csak rámutatnak a problémákra, viszont minden romát parazitának, lustának és bűnözőnek állítanak be, ami nem igaz, és reális megoldásokat sem kínálnak. A vezető politikai pártok nem akarnak darázsfészekbe nyúlni, maximum populista módon meglovagolják a témát kampányok idején. Kormányon viszont többnyire csak annak szőnyeg alá söprésével vannak elfoglalva, legfeljebb látszatintézkedéseket hoznak.

Az értelmiség jó része pedig a realitásoktól teljesen elrugaszkodott koncepciókban gondolkozik. Summa summarum, nincs sok biztató jel a dagadó problématömeg kezelése szempontjából - zárul az Új Szó kommentárja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt