2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új Szó: Forró nyári cigánykérdés Szlovákiában
2009. 08. 11. 00:00

Az értelmiség jó része a realitásoktól teljesen elrugaszkodott koncepciókban gondolkozik.

A gyúlékony elegyet a Szlovák Testvériség nevű szervezet gyújtotta lángra, az ürügyet a romák által elkövetett súlyos bűncselekmények szolgáltatták. Félő, hogy ez csak a kezdet, a lángok a jövőben még magasabbra csaphatnak - jegyzi meg a lap.

Az elegy legfőbb összetevője a roma lakosság szociális, munkaerőpiaci helyzete. A környezete által cigánynak tartott népesség többsége az átlagnál jóval szegényebb, ők alkotják a mélyszegénységben élők túlnyomó részét, többségüknek nincs munkája. Arányuk viszont gyorsan nőtt az elmúlt évtizedekben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, azzal fenyegetve, hogy - a lakosság elöregedésével és a nyugdíjasok számának növekedésével párhuzamosan - teljesen felborítja az eltartók és eltartottak arányát. Röviden: Szlovákia finanszírozhatatlanná válik. A problémát konzerválja és reprodukálja a roma gyerekek szánalmasan rossz iskolai teljesítménye.

Nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből kitörni csak az iskolázottság és foglalkoztatottság javításával lehetséges. E nehéz, szinte teljesíthetetlen feladatok megvalósításához csakis olyan társadalmi-gazdasági rendszer létrehozásán keresztül vezet az út, amely a munkahelyek teremtését, a munka elfogadását és a jó iskolai előmenetelt támogatja. A múltban a hibák többsége ott történt, hogy a munkahelyeket teremtő vállalatokat, vállalkozókat agyonnyomták adó- és járulékterhekkel, túlszabályozással, bürokráciával, miközben a potenciális munkavállalót segélyekkel tömték. Az iskolarendszerben pedig a leterhelt, alulfizetett és megfélemlített pedagógusok eszközök nélkül maradtak: nem lehet büntetni, csak jutalmazni, nincsenek szankciók és szabályok, a diákoknak csak jogaik vannak. Az állam így rossz üzeneteket küldött: nem éri meg munkahelyet teremteni, nem éri meg dolgozni, hiszen ott a segély, és nem éri meg tanulni sem.

A politika és közélet szereplőinek ezen a helyzeten kellene változtatni, de többségüknek esze ágában sincs ezt megtenni. A szélsőségesebb pártok, mozgalmak csak rámutatnak a problémákra, viszont minden romát parazitának, lustának és bűnözőnek állítanak be, ami nem igaz, és reális megoldásokat sem kínálnak. A vezető politikai pártok nem akarnak darázsfészekbe nyúlni, maximum populista módon meglovagolják a témát kampányok idején. Kormányon viszont többnyire csak annak szőnyeg alá söprésével vannak elfoglalva, legfeljebb látszatintézkedéseket hoznak.

Az értelmiség jó része pedig a realitásoktól teljesen elrugaszkodott koncepciókban gondolkozik. Summa summarum, nincs sok biztató jel a dagadó problématömeg kezelése szempontjából - zárul az Új Szó kommentárja.