HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romaellenes támadások eredményes rendőrségi vizsgálatát sürgeti az Amnesty International

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  amnesty
2009 Augusztus 09    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Mély aggodalmát hangoztatta az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet a magyarországi romaellenes gyilkosságsorozattal kapcsolatban és eredményes rendőrségi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Hirdetmény

A londoni székhelyű szervezet a hét végén adott ki közleményt a pár nappal korábban történt kislétai gyilkosság apropóján. Az AI emlékeztetett arra, hogy már korábban is aggodalmának adott hangot a magyarországi romák elleni egyre gyakoribbá váló támadások miatt.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) adatai szerint 2008 januárja és 2009 júniusa között 39 alkalommal ért támadás romákat Magyarországon. Ezek a bűncselekmények nyolc halálos áldozatot követeltek - idézte fel az Amnesty International. Hozzátette, hogy a roma közösségben a félelem légköre kezd eluralkodni a romákat érő sorozatos támadások nyomán, amelyek közül a szervezet a tatárszentgyörgyi, a tiszalöki és a nagycsécsi eseteket emelte ki.

Az emberjogi szervezet üdvözölte, hogy a magyar kormány határozottan elítélte a romák elleni támadásokat. Az AI ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mielőbb eredményes rendőrségi vizsgálatra van szükség. A szervezet utalt arra, hogy több rasszista indíttatású támadás vizsgálata során történtek szabálytalanságok. A tatárszentgyörgyi gyilkosság után például a helyszínre kiérkező rendőrök megsértették a helyszínelés szabályait - írta az AI az ERRC, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetek jelentéseire hivatkozva.

Az AI aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon több rasszista indíttatású támadás is történhet, amelyet nem jelentenek be a hatóságoknak. Az Európa Tanács fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága (ECRI) Magyarországról szóló legutóbbi jelentésében megjegyezte, hogy az ilyen jellegű támadások áldozatai gyakran vonakodnak feljelentést tenni szégyenérzetük vagy a megtorlás miatti félelmük miatt, vagy esetleg azért, mert úgy érzik, a hatóságok a vizsgálat során nem fektetnek kellő hangsúlyt a rasszista indítékra - állt az AI közleményében.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt