HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákiában is vadásznak a cigányokra

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 Augusztus 05    Forrás: Szilvássy József - Ágoston Zoltán| NOL


Ez a cikk archív

Ami Magyarországon történik az döbbenetes, és nagyon reméljük, hogy a budapesti kormány és a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz a gyilkosok mielőbbi kézre kerítése érdekében - mondta lapunknak Ravasz József, a szlovákiai Romológiai Intézet igazgatója. A romaellenes megnyilvánulások Szlovákiát sem kerülik el.

Hirdetmény

Ravasz Józsefet az elmúlt vasárnap tüntettek ki az Emberségért díjjal, amelyet a szlovákiai roma civil szervezetek ítélnek oda annak a személynek, aki kiemelkedő munkát végez az idegengyűlölet megfékezése ellen.

Az igazgató a továbbiakban kifejtette, hogy a romaellenes megnyilvánulások Szlovákiát és Csehországot sem kerülik el: nemrég a Révkomárom melletti Bátorkesziben, néhány héttel korábban pedig a morvaországi Osztrava közelében dobtak be Molotov-koktélokat a romák lakta családi házakba, az utóbbi helyen életveszélyesen megsebesítettek egy gyermeket.

- Sajnos a romaellenesség s még ma is szedi áldozatait, elsősorban a posztkommunista országokban. A világszerte élő 15 millió roma a múltat, főleg a második világháború tragédiáit nem felejti, a jövőtől pedig főleg a mi térségünkben fél. Az utóbbi aggodalmaknak közös erővel, uniós összefogással mielőbb véget kellene vetni - tette hozzá az ismert szlovákiai szakember.

Szlovákiában 2004 márciusában zavargásokat váltott ki Mikulás Dzurinda vezette kormány megszorításcsomagja, amely drasztikusan, a felére csökkentette a romáknak juttatott szociális segélyt. A felháborodott cigányok ennek nyomán gyújtogatni kezdtek és üzleteket fosztottak ki, amire válaszul Pozsony a hadsereg bevetésével fékezte meg őket. Tőketerebes (Trebisov) kisvárosban a brutális rendőri beavatkozás következtében egy ember meghalt.

A szlovák legfőbb ügyészség akkor vizsgálatot indított 120 olyan roma vezető ellen, aki tüntetésre szólított a csökkenő hozzájárulások miatt. Az EU-csatlakozás küszöbén álló országban kirobbant zavargások ügyével az EP is foglalkozott. Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő korabeli kommentárja szerint a felbujtás gyanújával indított ügyészségi vizsgálat "nonszensz, bár tipikus" reakció a szlovák állam részéről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt