2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákiában is vadásznak a cigányokra
2009. 08. 05. 00:00

Sajnos a romaellenesség s még ma is szedi áldozatait, elsősorban a posztkommunista országokban.

Ravasz Józsefet az elmúlt vasárnap tüntettek ki az Emberségért díjjal, amelyet a szlovákiai roma civil szervezetek ítélnek oda annak a személynek, aki kiemelkedő munkát végez az idegengyűlölet megfékezése ellen.

Az igazgató a továbbiakban kifejtette, hogy a romaellenes megnyilvánulások Szlovákiát és Csehországot sem kerülik el: nemrég a Révkomárom melletti Bátorkesziben, néhány héttel korábban pedig a morvaországi Osztrava közelében dobtak be Molotov-koktélokat a romák lakta családi házakba, az utóbbi helyen életveszélyesen megsebesítettek egy gyermeket.

- Sajnos a romaellenesség s még ma is szedi áldozatait, elsősorban a posztkommunista országokban. A világszerte élő 15 millió roma a múltat, főleg a második világháború tragédiáit nem felejti, a jövőtől pedig főleg a mi térségünkben fél. Az utóbbi aggodalmaknak közös erővel, uniós összefogással mielőbb véget kellene vetni - tette hozzá az ismert szlovákiai szakember.

Szlovákiában 2004 márciusában zavargásokat váltott ki Mikulás Dzurinda vezette kormány megszorításcsomagja, amely drasztikusan, a felére csökkentette a romáknak juttatott szociális segélyt. A felháborodott cigányok ennek nyomán gyújtogatni kezdtek és üzleteket fosztottak ki, amire válaszul Pozsony a hadsereg bevetésével fékezte meg őket. Tőketerebes (Trebisov) kisvárosban a brutális rendőri beavatkozás következtében egy ember meghalt.

A szlovák legfőbb ügyészség akkor vizsgálatot indított 120 olyan roma vezető ellen, aki tüntetésre szólított a csökkenő hozzájárulások miatt. Az EU-csatlakozás küszöbén álló országban kirobbant zavargások ügyével az EP is foglalkozott. Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő korabeli kommentárja szerint a felbujtás gyanújával indított ügyészségi vizsgálat "nonszensz, bár tipikus" reakció a szlovák állam részéről.