2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Virrasztanak a kislétai romák
2009. 08. 04. 00:00

Attól tartanak, hogy az ismeretlen halálosztók újra lecsaphatnak rájuk.

Elkeseredettek, zaklatottak a kiszolgáltatott helyzetben élő szabolcsi cigányok, ugyanis attól tartanak, az ismeretlen halálosztók újra lecsaphatnak rájuk. Joggal félnek, ugyanis a mindenre elszánt gyilkosok már egyre bátrabbak: az ajtót betörve rontanak be a családi házba, majd az ágyban fekvő embereket egyszerűen lemészárolják, mint az állatokat.

Az áldozat családi házának udvarán és a ház előtt több százan gyűltek össze. Arról beszélgetnek, milyen vadállat szabadult az országra, aki békés, jóravaló cigányembereket és gyerekeket gyilkol. Miért nincs bátorsága vállalni a tettét, és miért nem áll ki büszkén, hogy igen, ő követte el ezért, és ezért. Ezt a kérdést már mások is sokszor feltették, válasz nem érkezett rá.

Tejfel László, a térség cigány vezetője a RomNenek azt mondta, tűrhetetlen, hogy kislányokat, ötéves gyerekeket gyilkoljanak. A mostani áldozatról elmondta, hogy egy jóravaló, dolgos özvegyasszonyka volt, aki napi pár ezer forintért jár napszámba dolgozni, kemény fizikai munkát végzett, hogy mindent meg tudjon adni kislányának. Most nem születésnapot jönnek köszönteni a rokonok, hanem gyertyákat gyújtanak, és nevetés helyett sírnak.

A harag és a düh kettős az ott lakó helybéliekben és a szomszédos településen lakó romákban is. Többen a RomNenek azt mondták, felháborító, amit a magyar média tett a család, és az egész cigányság tragédiájából.

Robi, aki az utcában lakik, azt sérelmezte, hogy több újságíró a gyilkosság napján már azt próbálta sugallni, hogy "biztos uzsorások, vagy egy féltékeny szerető gyilkolt". Állítása szerint ezt akarták kimondatni néhány cigánnyal, akiről azt gondolták, talán a puszta szereplési lehetőségért, vagy pár fillérért erre képesek. "Bennünk is van tartás, méltóság" - mondta.

Ugyanezt erősítette meg Zoli is, aki vezetéknevét szintén nem vállalta. Álltása szerit az újságírók maguk provokálták ki a balhét, mert szépen kérték őket, hogy elég volt a filmezésből, már ne kamerázzanak tovább. Nem akarják, hogy felismerjék őket, és tartsák tiszteletben mások érzéseit, gyászát, de néhányan nem hallgattak a jó szóra. Azt monda, "az csapta le a biztosítékot", amikor a Hír TV azt mondta, szerelemféltés miatt gyilkolhattak, és előtte a riporternő folyamatosan erről faggatózott, mi lehet a valóságalapja.

"Az újságíró az újságíró, egy se különb", mondja Robi, aki szerint jól tették, hogy megpofozták Joka Daróczi Jánost is, a Magyar Televízió Roma Magazinjának szerkesztőjét, akit a tévéből már hosszú évek óta ismernek. Õ is egy volt a sok közül, a kérés rá is vonatkozott - fűzte hozzá.

A HírTV adásaiban később úgy próbálta beállítani az egész szituációt, mintha a kislétai romák "kannibál" cigányok lennének, akik a saját fajtájukat is megverik, Majd később mentegetőztek, hogy Joka hazudott, mert riporter nem monda azt, hogy szerelemféltés áll az ügy mögött. A cigányok a kedd esti virrasztáson is váltig állították, ők "ezt hallották a szőke csajtól".

A Magyar Nemzet egésze odáig merészkedet tudósításában, hogy a helyi cigányok piros pólós riporterében vélték felfedezni a gyilkost, és ezért bántalmazták, alig tudott kimenekülni a feldühödött tömeg elől.

Persze a hír hallatára reggelre telefonon magyar gárdás járőrözéssel fenyegették meg a település polgármesterét. Pénzes Sándor tájékoztatása szerint a telefonáló azt közölte: mivel a betiltott Magyar Gárda csoportosan már nem vonulhat fel Kislétán, a szerveződés tagjai egyenként, motorral közlekedve járőröznek majd a településen.

A szabolcsi kistelepülés első embere az MTI-nek délután azt hangsúlyozta: nem fél semmilyen jellegű fenyegetéstől, így nem is akar a történtekkel kapcsolatban a rendőrséghez fordulni. Ugyanakkor kijelentette, hogy ha a településen valamiféle motoros járőrözést észlel, az ellen polgármesterként a leghatározottabban fel fog lépni. Akkor "én magam hívom a cigányságot, jöjjenek, mert lehet, hogy megvan, kik között kell a gyilkosokat keresni".

A romák tartanak attól, hogy gárdisták, a szabolcsi Nemzeti Õrsereg tagjai, vagy motorosok a településre vonulnak, de mint mondták, "akkor kimenni már nem fognak".

Néhány fotós bemerészkedett ugyan a kedd esti virrasztásra, de sokan nem vették jó néven, de voltak, akik vigyáztak rájuk. Kora reggel a nagymama a TV" Mokka című műsornak is csak háttal nyilatkozott, hogy a gyilkosok ne ismerhessék fel, mert fél. Arra kérte az újságírókat, ne zaklassák őket, tartsák tiszteletben érzéseiket.

A család azt kéri a magyarországi médiumoktól, hogy ne képviseltessék magukat a temetésen se.

A családi ház előtt szűk utcában több autó is állt, azokkal a szomszédos településről érkezett romák jöttek. A rendőrautó, amely a gyilkosságot követően óránként cirkál a ház körül, alig fér el, a feldühödött romák nem akarták elengedni, mondván ne ilyenkor járőrözzenek, akkor kellett volna ott lenniük, amikor kiszálltak a kocsijukból a gyilkosok és elindultak Marika házához. Az újabb érkezők pedig leteszik a gyertyát, meggyújtják, majd csendben hátrébb húzódnak. Félnek, talán pár nap, hét, hónap múlva újabb udvaron kell mécsest gyújtania egy másik család rokonainak.