2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az állítólagos roma terror ellen kíván tüntetni a Szlovák Testvériség
2009. 08. 04. 00:00

A Szlovák Testvériség polgári szövetségként továbbra is létezik és működik.

A kelet-szlovákiai Szentmihályfalván megtartandó tiltakozás reagálás arra a múlt hét végén történt incidensre, amelynek során két fiatalkorú a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét.

"A véres támadásra egy olyan faluban került sor, amelynek fehér lakossága már hosszú ideje szenved a cigányok támadásaitól, de ennek ellenére sem a rendőrség, sem a kormány nem foglalkozik ezzel" - olvasható a honlapon. A támadókat a szlovák rendőrség már letartóztatta.

Ivan Sykora, a polgári szövetség vezetője a SITA hírügynökségnek azt állította, hogy a szombat délutáni tüntetést nem a Szlovák Testvériség szervezi. "Azt azok az emberek szervezik, akik ott élnek. Nem mi, hanem a helyiek" - nyilatkozta Sykora, s hozzátette, hogy a Szlovák Testvériség támogatja ezt az igyekezetet.

A Szlovák Testvériség közleményében azzal érvel, hogy a cseh nacionalisták is hasonló rendezvényekkel hívták fel a figyelmet az ottani "roma terrorra". Példaként a neonáci Munkáspártnak tavaly ősszel az észak-csehországi Litvínovban megtartott akcióit említik.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség feloszlatásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását.

A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezik és működik.