HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az állítólagos roma terror ellen kíván tüntetni a Szlovák Testvériség

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 Augusztus 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az állítólagos roma terror ellen kíván szombaton tüntetni a sokak által szélsőségesen jobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) polgári szövetség - olvasható a szövetség honlapján kedden megjelent közleményben.

Hirdetmény

A kelet-szlovákiai Szentmihályfalván megtartandó tiltakozás reagálás arra a múlt hét végén történt incidensre, amelynek során két fiatalkorú a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét.

"A véres támadásra egy olyan faluban került sor, amelynek fehér lakossága már hosszú ideje szenved a cigányok támadásaitól, de ennek ellenére sem a rendőrség, sem a kormány nem foglalkozik ezzel" - olvasható a honlapon. A támadókat a szlovák rendőrség már letartóztatta.

Ivan Sykora, a polgári szövetség vezetője a SITA hírügynökségnek azt állította, hogy a szombat délutáni tüntetést nem a Szlovák Testvériség szervezi. "Azt azok az emberek szervezik, akik ott élnek. Nem mi, hanem a helyiek" - nyilatkozta Sykora, s hozzátette, hogy a Szlovák Testvériség támogatja ezt az igyekezetet.

A Szlovák Testvériség közleményében azzal érvel, hogy a cseh nacionalisták is hasonló rendezvényekkel hívták fel a figyelmet az ottani "roma terrorra". Példaként a neonáci Munkáspártnak tavaly ősszel az észak-csehországi Litvínovban megtartott akcióit említik.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a Szlovák Testvériség feloszlatásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a Szlovák Testvériség feloszlatását.

A szlovák legfelsőbb bíróság viszont néhány hete érvénytelenítette ezt a döntést, s az ügyet visszaadta a minisztériumnak. A taláros testület úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezik és működik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt