2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Százmillió forintra emelték a nyomravezetői díjat
2009. 08. 03. 00:00

Már nyolc, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoznak emberölés és emberölési kísérlet miatt.

Bencze József az MTI-nek hétfő délután elmondta: a 100 millió forintot annak fizetik ki, aki segít valamennyi támadás ügyében kézre keríteni az elkövetőt. A kislétai bűncselekmény - amelynek nyomozását átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda - tettesének kézre kerítésére 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Bencze József az MTI kérdésére azt mondta: habár az eddigi, 50 millió forintos összegért is sokan tettek bejelentéseket, amelyek révén több bűncselekményt is sikerült felderíteni, a romák elleni támadások tetteseit azonban még nem sikerült elfogni.

Az országos rendőrfőkapitány az MTI-nek adott interjújában reményét fejezte ki, hogy a 100 millió forintért a tettesek közvetlen környezetében lesz olyan, aki információval szolgál a rendőrségnek.

Bencze József áprilisban 50 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a romák elleni támadások elkövetőihez elvezető információért.

A rendőrség honlapján akkor megjelent felhívás szerint az összeg annak fizethető ki, aki a Nemzeti Nyomozó Irodán ismeretlen tettes ellen folyamatban levő, 2008. július 21-én Galgagyörkön, 2008. augusztus 8-án Piricsén, 2008. szeptember 5-én Nyíradonyban, 2008. december 15-én Alsózsolcán, továbbá 2008. november 3-án Nagycsécsen, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, valamint 2009. április 22-én Tiszalökön elkövetett bűncselekmények ügyében folytatott nyomozásokban "olyan bizonyítékot vagy információt szolgáltat, amely mindegyik bűncselekmény tetteseinek azonosításához közvetlenül elvezet".

Ha az információk az egyes ügyekben segítik a nyomozókat a tettesek kézre kerítéséhez, úgy a Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Alsózsolcán több emberen elkövetett emberölésekért nettó 1-1 millió forint, míg a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és most már Kislétán elkövetett bűncselekményekért nettó 10-10 millió forintot fizetnek.

Hétfőre virradóra Szabolcsban, Kislétán ismeretlen támadók az otthonában lőttek agyon egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Pénzes Sándor kislétai polgármester elmondta: egy község széli utcában történt a gyilkosság éjfél körül.

Az NNI így már nyolc, a romák sérelmére tavaly és idén elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz emberölés és emberölési kísérlet miatt.

A másik hét bűncselekményt tavaly és idén követték el.