2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Büntetőügyes cigányvezető állami projektekben
2009. 07. 24. 00:00

Ürmös Andor: "A pályázatok 2007-es értékelésekor a minisztériumnak nem volt tudomása a Dancs Mihályt érintő vizsgálatról".

Egy sok éve indult, két éve bírósági szakaszba került büntetőügyben azt a Dancs Mihályt vádolják szocpollakások építése kapcsán folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalással, akinek civil alakulata, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete tavaly is részt vett és idén is részt vesz a telepeken élők több lakhatási és szociális integrációs programjában. Dancs az ezredfordulón többek között Olaszliszkán épített vállalkozóként különös szocpolos lakásokat. Amint azt tegnap hírül adtuk: a vádiratban megfogalmazott csalások típusának lényege: a vállalkozó olyan életveszélyes állagú, "roma fantomházakat" épít, amelyekbe a szocpoligénylő sosem költözik be, ám a vállalkozó a lakhatási engedély kijárása után az építőanyagokat elbontja és másutt újabb fantomházat épít, több cigány család helyzetét végképp ellehetetlenítve. A tiszavasvári tanár 2006-os olaszliszkai meglincselése után egyébként roma polgárjogi harcosként Dancs több ízben hangoztatta a rasszistaveszélyt ugyanezen a településen járva.

Mivel Dancs büntetőügye kezdettől jól ismert volt cigány közéleti berkekben és a sajtóból is, furcsa, hogy a cigánytelep-felszámolási pályáztatást irányító Szociális és Munkaügyi Minisztérium kisebbségi származású főosztályvezetője, Ürmös Andor ezt nem vette figyelembe. Így az RPM szóban forgó megyei szervezete - képviselője és elnöke a bírósági bejegyzés szerint Dancs Mihály - tavaly főpályázó lehetett Füzéren, konzorciumi tag pedig egy másik programban, Füzérradványon. Idén szintén Füzérradványon konzorciumi tag a Dancs-alakulat. A borsodi RPM az idei abaújszántói telepfelszámolási programban is konzorciumi tag.

"A minisztérium által nyújtott támogatást nem a konzorcium, hanem a főpályázó egyesület kapja. Dancs Mihály, illetőleg az RPM a támogatás felett nem rendelkezik" - reagált lapunk kérdésére Ürmös Andor, a romaintegrációs főosztály vezetője. Csakhogy munkatársunk tegnap megtudta: az abaújszántói program projektvezetője Dancs neje, Dancsné Iváncsik Erika, a füzérradványi projekté pedig Bordás Géza, az RPM Borsod megyei szervezetének általános elnök-helyettese. Vagyis egyértelmű a - jelenleg előzetes letartóztatásban lévő - Dancs vezette, balliberális cigány civil szervezet hegemóniája az úgynevezett cigánytelep-felszámolásban.

Ürmös Andor a 2008-as RPM-munkálatokról azt írta a Magyar Nemzetnek: "A pályázatok 2007-es értékelésekor a minisztériumnak nem volt tudomása a Dancs Mihályt érintő vizsgálatról. A program lebonyolítása közben értesültünk a sajtóból a vizsgálatról, de tekintettel arra, hogy bírósági döntés nem született, illetőleg arra, hogy Dancs Mihály a program lebonyolításában nem vett részt, a minisztérium nem kívánta leállítani a programot. A támogatási szerződést a minisztérium az RPM-mel kötötte, amellyel szemben bírósági eljárás nem volt." Ürmös tehát azt is tagadja, hogy ismerte volna az RPM-vezető hátterét, amelyben cigány informátoraink erősen kételkednek.