2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ombudsman nem indított vizsgálatot a kiskörei család ügyében
2009. 07. 24. 00:00

A Heves megyei Kiskörén aláírásgyűjtést kezdeményezett egy roma család elköltöztetése érdekében helybeliek.

A hírportál csütörtökön azt írta, a Heves megyei Kiskörén aláírásgyűjtést kezdeményezett egy roma család elköltöztetése érdekében helybeliek egy csoportja, mert a családfő és négy fia rátámadt egy helybeli fiatalemberre, aki súlyosan megsérült. A kezdeményezők szerint a család tagjai évek óta zavarják a város nyugalmát.

A hírportál arról is tájékoztatott, hogy az érintett család a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezethez fordult és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is tájékozódott a történtekről.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek pénteken kijelentette: sem ő, sem hivatala nem ismeri a konkrét ügyet, így vizsgálatot sem indíthatott. Hozzátette: az esetről a sajtóból értesült, ezért a konkrét ügyben nem is nyilatkozhatott a heol.hu-nak.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a cikkíró összekeverte a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetőjével, Kállai Lászlóval, akivel nem áll rokoni kapcsolatban, de a jászsági vezető nem is ombudsman - jegyezte meg.

Kállai Ernő, aki szabadságát tölti, a kiskörei esetről az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a valóban olyan súlyos bűncselekmények történtek a városban, mit ahogy az a sajtóban megjelent, akkor az mélyen elítélendő cselekedet, és egy jogállamnak a büntető eszközeivel kell eljárnia ellenük.

A kisebbségi biztos kijelentette: kollektív büntetést semmilyen körülmények között nem lehet alkalmazni, ugyanis a jog nem teszi lehetővé, hogy egy teljes családot büntessenek, ha nem részesei a bűncselekménynek.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a fiatalember támadói ellen, valamennyien szabadlábon védekezhetnek.