2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kecskére bízták a káposztát
2009. 07. 23. 00:00

Akadozó cigánytelep-felszámolás kétes múltú pályázatnyertessel.

Két nemrég indult romatelep-felszámolási programban is konzorciumi tag a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Dancs Mihály vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete, holott Dancs ellen 2007 közepe óta folyik büntetőeljárás. Dancs személyében olyan ember is ügyködik a cigánytelep-felszámolási programban, aki építési vállalkozóként olaszliszkai "szocpollakások" építése kapcsán folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt áll bíróság előtt. Az ilyen típusú csalások lényege, hogy a lakhatatlan minőségű "roma fantomházakba" csak papíron költözött be a lakó; a vállalkozó a lakhatási engedély beszerzése után az építőanyagot elbontotta, és újabb álhajlékot épített belőle. Ezzel számos cigány családot ellehetetlenített.

Több mint érdekes, hogy miközben az RPM - bírósági bejegyzés szerinti - megyei elnöke jelenleg a telepeken élők 2008-ban kiírt egy-egy lakhatási és szociális integrációs programját "mozdítja előre" konzorciumi tagként Abaújszántón, Füzérradványon, aközben (idén áprilistól) előzetes letartóztatásban is van. A borsodi főügyészhelyettes indoklása szerint azért, mert esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve vádlottként tanúkat próbált meg befolyásolni.

Dancs szervezete a tavaly lebonyolított, 2007-es kiírású telepfelszámolási programokban is részt vett, Füzéren főpályázóként, Füzérradványon konzorciumi tagként. Szinte kizárt, hogy a szociális tárca roma integrációs főosztályának kisebbségi származású vezetője, Ürmös Andor ne tudott volna az RPM-vezető cigányság körében köztudott büntetőügyről. (Ennek fejleményeiről lapunk is kezdettől fogva beszámolt.) A minisztérium munkatársunk kérdéseire későbbre ígérte a választ.

Dancs ügyében 2008 februárjában már volt egy elsőfokú ítélet, amely 3,5 év börtönbüntetésről szólt. Ugyanazon év decemberében másodfokon, formai hibára (!) hivatkozva hatályon kívül helyezték az ítéletet. A büntetőügy újra első fokon van; Dancs Mihály az új ítéletig fogvatartott marad. - Felháborító, hogy az illetékes minisztérium szemet huny afelett, milyen hátterű személyeknek folyósít közpénzeket roma integráció címén - reagált a történtekre Farkas Félix, a Lungo Drom szóvivője és Borsod megyei elnöke.