2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nincs tömeges hazai roma kivándorlás Kanadába
2009. 07. 16. 00:00

Több ezer család keres menedéket Kanadában.

Több ezer család keres menedéket Kanadában; a romák az ország minden részéből menekülnek az őket ért támadások miatt - jelentette ki lapunknak Mohácsi Viktória. Szerinte a kivándorlás januárban kezdődött, de a februári, tatárszentgyörgyi gyilkosság után következett az igazi hullám. A menekültek három évre szóló ideiglenes letelepedési jogot kapnak, ügyüket ennyi idő alatt vizsgálják ki - mondta az SZDSZ volt EP-képviselője.

A többezres számot túlzásnak tartja ugyan a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, de 4-5 fővárosi és vidéki családról neki is van tudomása. Horváth Aladár példaként egy, korábban a IX. kerületben élő családot említett. A kirekesztés és az őket ért támadások miatt egyetlen megoldásnak a kivándorlást tartották, a família legidősebb tagja 80 éves.

Az Országos Cigány Önkormányzatnál (OCÖ) egyelőre csak a szándékról tudnak, már kiutazott családról nincs ismeretük - mondta a szóvivő. Bogdán János hozzátette: nemcsak a keleti, hanem a nyugati régióban élők is kilátástalannak látják a helyzetüket, olyan elkeseredettek, hogy sokan mindenáron utazni akarnak. A szóvivő elmondta, segíteni nem tudnak a kiutazás mellett döntő családoknak, legfeljebb abban, hogy felhívják a figyelmüket: ha eladják minden értéküket, amikor visszajönnek, ismét a nulláról kezdhetik az életüket.

Az ottawai magyar konzulátus tapasztalatai sem támasztják alá, hogy ugrásszerűen megnövekedett volna a menekültstátust kérő magyar állampolgárok száma Kanadában. Helyes Imre konzul emlékeztetett rá, hogy június végén Magyarországon járt a kanadai bevándorlási miniszter, aki annyit mondott, "növekvő tendencia mutatkozik", összességében azonban ez a probléma nem ad okot komoly aggodalomra.

A konzulátus áprilisi adatok alapján végzett összehasonlítást, aszerint az adott időszakban beadott menedékkérelmek sorában Csehország - amellyel szemben Kanada a napokban visszaállította a vízumkényszert - a 3-4. helyen szerepelt, Magyarország a 8-9. helyen, még az Egyesült Államok is megelőzte. A függőben lévő kérelmek adatsorában pedig a lista 26. helyén állt Magyarország.

Helyes Imre ugyanakkor figyelmeztetett: az emberek, akik bárhová útnak indulnak, saját érdekükben tájékozódjanak, hogy mi a helyzet, mit kell tenniük, hogy bebocsátást nyerjenek. Óvott attól, hogy bárki félinformációk, híresztelések alapján útnak induljon. A konzulátusnak nincsenek információi arról, hogy a magyar romák befogadási kérelmét jelenleg kedvezőbben bírálnák el, a kanadai féltől nem kaptak ilyen tájékoztatást.

Az ottawai magyar konzul leszögezte: a vízumkényszer megszüntetésekor létrejött egyetértés továbbra is megvan a két ország között. Ez nagyon fontos a kétoldalú kapcsolatokban, "a vízummentesség fenntartásának egy sor politikai, biztonsági és egyéb feltétele van, ezek biztosítása mindkét fél jól felfogott érdeke és kötelessége" - hangsúlyozta. Magyarország együttműködik a kanadai féllel ezeknek a feltételrendszereknek a biztosításában. Minden olyan esetben, amikor valamilyen feszültség vagy váratlan tényező merül fel, a két fél kész külön konzultálni, megvizsgálni az esetleges problémákat. Ilyen konzultációkra időnként sor kerül. Kérdésünkre, hogy a kanadai bevándorlási miniszter rendkívüli konzultációra érkezett-e Magyarországra, Helyes Imre elmondta: a miniszter európai körútja keretében járt nálunk, a vasfüggöny átvágásának évfordulós ünnepségein ő képviselte Kanadát, nem a menekültprobléma volt utazásának elsődleges célja, de kihasználta az alkalmat, hogy tárgyaljon magyar illetékesekkel.