HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nincs tömeges hazai roma kivándorlás Kanadába

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kanada, kivándorlás
2009 Július 16    Forrás: Elekes Éva, Muhari Judit - Népszava Online


Ez a cikk archív

Roma vezetők és az ottawai magyar konzul is cáfolta Mohácsi Viktória kijelentését, aki szerint január óta több ezer roma család vándorolt ki Kanadába. Az OCÖ szerint sokan elhagynák az országot, de kiköltözőkről nincs tudomásuk, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke pedig 4-5 famíliát említett. Az ottawai magyar konzul szerint sem növekedett a menekültstátust kérő magyar állampolgárok száma. A cseh romák kivándorlása miatt ugyanakkor Kanada vízumkényszert vezetett be.

Hirdetmény

Több ezer család keres menedéket Kanadában; a romák az ország minden részéből menekülnek az őket ért támadások miatt - jelentette ki lapunknak Mohácsi Viktória. Szerinte a kivándorlás januárban kezdődött, de a februári, tatárszentgyörgyi gyilkosság után következett az igazi hullám. A menekültek három évre szóló ideiglenes letelepedési jogot kapnak, ügyüket ennyi idő alatt vizsgálják ki - mondta az SZDSZ volt EP-képviselője.

A többezres számot túlzásnak tartja ugyan a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, de 4-5 fővárosi és vidéki családról neki is van tudomása. Horváth Aladár példaként egy, korábban a IX. kerületben élő családot említett. A kirekesztés és az őket ért támadások miatt egyetlen megoldásnak a kivándorlást tartották, a família legidősebb tagja 80 éves.

Az Országos Cigány Önkormányzatnál (OCÖ) egyelőre csak a szándékról tudnak, már kiutazott családról nincs ismeretük - mondta a szóvivő. Bogdán János hozzátette: nemcsak a keleti, hanem a nyugati régióban élők is kilátástalannak látják a helyzetüket, olyan elkeseredettek, hogy sokan mindenáron utazni akarnak. A szóvivő elmondta, segíteni nem tudnak a kiutazás mellett döntő családoknak, legfeljebb abban, hogy felhívják a figyelmüket: ha eladják minden értéküket, amikor visszajönnek, ismét a nulláról kezdhetik az életüket.

Az ottawai magyar konzulátus tapasztalatai sem támasztják alá, hogy ugrásszerűen megnövekedett volna a menekültstátust kérő magyar állampolgárok száma Kanadában. Helyes Imre konzul emlékeztetett rá, hogy június végén Magyarországon járt a kanadai bevándorlási miniszter, aki annyit mondott, "növekvő tendencia mutatkozik", összességében azonban ez a probléma nem ad okot komoly aggodalomra.

A konzulátus áprilisi adatok alapján végzett összehasonlítást, aszerint az adott időszakban beadott menedékkérelmek sorában Csehország - amellyel szemben Kanada a napokban visszaállította a vízumkényszert - a 3-4. helyen szerepelt, Magyarország a 8-9. helyen, még az Egyesült Államok is megelőzte. A függőben lévő kérelmek adatsorában pedig a lista 26. helyén állt Magyarország.

Helyes Imre ugyanakkor figyelmeztetett: az emberek, akik bárhová útnak indulnak, saját érdekükben tájékozódjanak, hogy mi a helyzet, mit kell tenniük, hogy bebocsátást nyerjenek. Óvott attól, hogy bárki félinformációk, híresztelések alapján útnak induljon. A konzulátusnak nincsenek információi arról, hogy a magyar romák befogadási kérelmét jelenleg kedvezőbben bírálnák el, a kanadai féltől nem kaptak ilyen tájékoztatást.

Az ottawai magyar konzul leszögezte: a vízumkényszer megszüntetésekor létrejött egyetértés továbbra is megvan a két ország között. Ez nagyon fontos a kétoldalú kapcsolatokban, "a vízummentesség fenntartásának egy sor politikai, biztonsági és egyéb feltétele van, ezek biztosítása mindkét fél jól felfogott érdeke és kötelessége" - hangsúlyozta. Magyarország együttműködik a kanadai féllel ezeknek a feltételrendszereknek a biztosításában. Minden olyan esetben, amikor valamilyen feszültség vagy váratlan tényező merül fel, a két fél kész külön konzultálni, megvizsgálni az esetleges problémákat. Ilyen konzultációkra időnként sor kerül. Kérdésünkre, hogy a kanadai bevándorlási miniszter rendkívüli konzultációra érkezett-e Magyarországra, Helyes Imre elmondta: a miniszter európai körútja keretében járt nálunk, a vasfüggöny átvágásának évfordulós ünnepségein ő képviselte Kanadát, nem a menekültprobléma volt utazásának elsődleges célja, de kihasználta az alkalmat, hogy tárgyaljon magyar illetékesekkel.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt