2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Buldózerek, drótkerítés: gettóba kényszerítik a belgrádi romákat a diákolimpia idejére?
2009. 07. 14. 00:00

A szerb főváros vezetése lerombolja az olimpiai falu mellett található roma telepet.

Három hónap múlva Belgrád ad otthont az Universiade elnevezésű, kétévente megrendezett diákolimpiai játékoknak, mely jelentőségét tekintve a második legfontosabb sportesemény a nyári olimpiai játékok után.

A szerb főváros vezetése úgy döntött: az esemény miatt lerombolja a sportolók elszállásolására kijelölt Belleville nevű olimpiai falu mellett található roma telepet. Két hónapja először bejelentés nélkül buldózerek jelentek meg a romák lakta külvárosi területen, és leromboltak negyven házat.

Új módszer: drótkerítés

Az eset után civil szervezetek tucatjai tiltakoztak az eljárás ellen, nyomásukra a belgrádi önkormányzat elállt eredeti elképzelésétől, és a telep teljes felszámolása helyett új stratégiát választott: most a telep lakóit próbálja elszigetelni a külvilágtól.

Drótkerítéssel vették körbe a romák lakta területet, melyet rendőrök és biztonságiak vigyáznak kívül-belül. Erre reagálva a csaknem negyven országban jelenlévő, UNITED elnevezésű, nemzetközi, civil rasszizmus-ellenes hálózat tagjai petícióban követelik a belgrádi vezetéstől, hogy azonnali hatállyal bontassa le a kerítést, és tegyen lépéseket a Belgrád-szerte található mintegy másfélszáz roma telepen élő több tízezres lakosság nyomorúságos életkörülményeinek javítása érdekében.

Ha olimpia, akkor gettó?

A civil szervezetek nevében Natasa Golubovic független szakértő úgy fogalmazott: elfogadhatatlan a város és az olimpia érdekére hivatkozva gettóba zárni embereket, megfosztva őket méltóságuktól. A tiltakozó aláírásgyűjtés jelenleg is zajlik, a UNITED a belgrádi polgármesteren kívül a szerb állam elnökéhez és az Universiadét szervező Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséghez is eljuttatta tiltakozását.

A belgrádi vezetés módszere egyébként nem példa nélküli: annak idején az ENSZ Szociális és Gazdasági Jogokért felelős Bizottsága és az uniós Szociális Jogok Európai Bizottsága is elmarasztalta Görögországot, amikor 2004-ben az athéni olimpiai stadion építésekor mintegy másfélszáz roma házát rombolták le törvénytelenül, és a játékokra való felkészülés ürügyével százával toloncolták ki a cigányokat a városból mindenfajta kártalanítás vagy gondoskodás nélkül.

A kilakoltatások során tömegesek voltak a letartóztatások, az erőszakos rendőri eljárások, önkényes rendőri rohamok a romatelepek ellen. A Szociális Jogok Európai Bizottságának Görögországot elmarasztaló határozata volt a testület első döntése romákat érintő kérdésben. A bizottság nyilvános meghallgatásán a vád álláspontját erősítette a magyar európai parlamenti képviselő, Járóka Lívia írásban benyújtott hivatalos nyilatkozata is, amelyben beszámolt a görögországi cigánytelepeken tett látogatása során szerzett negatív tapasztalatairól.